Pressmeddelanden
Intensifierade marknadsföringsinsatser stärker utsikterna
År 2021 blev något av ett mellanår för Zoomability, där pandemin och komponentbrist har hämmat tillväxten. Framsteg nåddes dock under föregående år, vari Bolaget har stärkt distributionsnätverket och fått en medicinteknisk registrering av Zoomen. Detta, i kombination med kapitaltillskottet under Q3-21, bäddar för stark tillväxt framöver och Zoomability står nu redo att möta den höga efterfrågan som finns för Zoomen. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med tillämpad EV/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 7,6 kr i ett Base scenario.
- Q1-rapporten 2022 i linje med våra estimat
Under Q1-22 redovisade Zoomability en omsättning om 1,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om 30,6 % Y-Y och 20,6 % Q-Q. Vidare kan vi konstatera att Zoomability har utvecklats under relativt god kostnadskontroll givet att rörelse-kostnaderna har minskade med 0,1 MSEK jämfört med föregående kvartal, samtidigt som omsättningen stärkts. Kvartalet har dock dragits fortsatt med pandemi- och omvärldsrelaterade flaskhalsar vilket har kommit i uttryck i form av lägre omsättning i USA än väntat, komponentbrist och förseningar gällande JV-bolaget i Kina förklarat av landets coronapolicy med nolltolerans. Problemen i Kina kan komma att innebära förseningar i Bolagets planerade expansionsplan givet att flertalet leverantörer är kinesiska, dock har Zoomability ökat lageruppbyggnaden och kritiska komponenter för att minimera denna risk. Trots våra helårsprognoser om 7,6 MSEK i nettoomsättning för år 2022 var Q1-rapporten i linje med våra förväntningar då vi bedömer att merparten av försäljningen kommer att tillkomma under H2-22.
- Intensifierade marknadsföringssatsningar banar vägen för starkare kvartal framöver
I enlighet med expansionsplanen har Zoomability under inledningen av 2022 intensifierat marknadsföringssatsningarna, däribland i Italien via distributören Greenova men framförallt i Sverige där Zoomability har deltagit i flera event och aktiviteter runt om i landet. Just event är en viktig marknadsföringskanal då Zoomen är beroende av att kunna upplevas och testas, varför ökad närvaro på event bäddar för starkare kvartal framöver. Vidare utgör ett potentiellt godkännande av rullstolsdirektivet (EN12184) en viktig milstolpe för att kunna accelerera omsättningen, vilket krävs i vissa länder för att personer ska kunna få Zoomen som ett kostnadsfritt medicintekniskt hjälpmedel.
- Reviderat värderingsintervall
Det är fortsatt oroligt på de globala aktiemarknaderna, hänfört till oro kring till hög inflation, stigande ränta och avtagande BNP-tillväxt. Det har således inneburit en omfattande multipelkontraktion inom flertalet sektorer, tillika bolag, och i synnerhet bland snabbväxande bolag som ännu inte är lönsamma. Trots att Q1-rapporten kom in i linje med förväntansbilden har vi, givet ovan samt en låg likviditet i aktien, valt att justera värderingsintervallet utifrån gjord relativvärdering.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stark omsättningstillväxt runt hörnet
År 2021 blev något av ett mellanår för Zoomability, där pandemin och komponentbrist har hämmat tillväxten. Framsteg har dock nåtts under året, vari Bolaget har stärkt distributionsnätverket och fått en medicinteknisk registrering av Zoomen. Detta, i kombination med kapitaltillskottet under Q3-21, bäddar för stark tillväxt framöver och Zoomability står nu redo att möta den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett värde per aktie om 9,5 kr i ett Base scenario.
- Något starkare omsättning än väntat under Q4-21
Omsättningen under Q4-21 uppgick till 1,3 MSEK, en ökning om 13,8 % Y-Y och 77,6 % Q-Q, vilket var marginellt över våra förväntningar. Kostnaderna har däremot utvecklats över våra estimat, vilket i kan härledas till de ökade marknadsföringssatsningar som Bolaget har gjort under Q4-21, men även större inköp av komponenter, vilka har genomförts för att försäkra Bolagets leveranskapacitet. Vi ser detta som nödvändigt, då kostnaderna tas i syfte av att kunna skala upp både försäljning och produktionstakten framgent.
- Minskade restriktioner öppnar upp för försäljning
Under 2021 har Zoomability fortsatt drabbats av pandemin, i USA har Bolagets distributörer haft svårt att marknadsföra Zoomen, samtidigt som Europa har dragits med restriktioner vilka har begränsat aktiviteten av mässor. Zoomen är beroende av att kunna upplevas och testas, varför försäljningsökningen har skjutits fram i tiden. Restriktionerna börjar avta globalt, varför Bolaget har intensifierat marknadsföringen med flertalet inbokade event, både i USA och Europa, vilket är en viktig pusselbit för att skala upp försäljningstillväxten under 2022.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, vilket är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjlig-heter till att accelerera försäljningen under år 2022 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i och med att Bolaget nu har stärkt kassan.
- Reviderat värderingsintervall
Omsättningstillväxten lyste med sin frånvaro under 2021 i spåren av pandemin som fortsatte påverka Zoomabilitys verksamhet negativt, med inställda event som ett resultat. De globala restriktionerna börjar nu avta och med den stärkta kassan som kapitalinjektionen under Q3-12 medförde har Zoomability de finansiella musklerna för att helhjärtat genomföra nödvändiga marknadsföringssatsningar, vilka tidigare inte varit möjligt, något som bäddar för en stark omsättningstillväxt under 2022. Med bakgrund till den ökade riskaversionen, tillika riskpremien, på aktiemarknaden för i synnerhet snabbväxande bolag som ännu inte är lönsamma, med fortsatt låg likviditet i aktien, har vi valt att revidera värderings-intervallet i samtliga scenarion.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Står nu redo att exekvera på uttalad expansionsplan
År 2021 har fram till dags dato varit något av ett mellanår för Zoomability, där pandemin och komponentbrist har hämmat tillväxten. Framsteg har dock nåtts under året, vari Bolaget har stärkt distributionsnätverket och fått en medicinteknisk registrering av Zoomen. Detta, i kombination med kapitaltillskottet under Q2-21, bäddar för stark tillväxt framöver och Zoomability står nu redo att möta den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Utifrån 2022 års estimerade försäljning om 7,6 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 13,9 kr i ett Base scenario.
- Q3-rapporten kom in lägre än våra förväntningar
Omsättningen under Q3-21 uppgick till 0,7 MSEK, vilket dels var 37,5 % lägre än jämförbart kvartal föregående år, dels lägre än våra förväntningar, varför vi har gjort revideringar i våra prognoser, tillika värderingsintervall. Kostnaderna utvecklas å andra sidan i linje med våra estimat, men till följd av en periodiseringseffekt gällande intäkterna var Bolagets burn rate högre än föregående två kvartal. Vi ser detta som en engångseffekt och att Bolagets burn rate reduceras kommande kvartal i takt med ökad försäljning som vi bedömer ligger i korten i kombination med en kostnadseffektivare affärsmodell.
- Senaste kapitalinjektionen möjliggör expansion
I september 2021 tillfördes Zoomability 18,3 MSEK före emissionskostnader från utestående teckningsoptioner, vilket ger Bolaget finansiella muskler att exekvera på den utstakade tillväxtplanen. Kapitaltillskottet möjliggör en ökad produktion och marknadsföring av Zoomen samtidigt som Bolaget kommer att kunna etablera en stabilare supply chain kommande kvartal, varpå Zoomability i en större grad förväntas kunna tillvarata på den höga efterfrågan som finns för Zoomen.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2022 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i och med att Bolaget nu har stärkt kassan.
- Verkar inom snabbväxande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 8,4 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
6
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Stärkt kassa från TO1 möjliggör exekvering av tillväxtplan
Zoomability har under år 2020 visat att Bolaget är motståndskraftiga även under mer utmanande tider, vilket enligt Analyst Group är ett kvitto på den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Med stärkt distributionsnätverk, medicinteknisk registrering av Zoomen samt, av Analyst Group, förväntat kapitaltillskott under Q3-21 från utestående teckningsoptioner, estimerar vi en stark tillväxt framöver. Zoomability har värderats utifrån 2022 års estimerade försäljning om 11,2 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 21,9 kr i ett Base scenario. Hänsyn har tagits till förväntad tillkommande likvid i samband med TO1 under augusti 2021 och tillika utspädningseffekt.
- Q2-rapporten i linje med våra förväntningar
Rapporten bjöd inte på några större överraskningar, där omsättningen uppgick till 1,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om 17 % YoY. Vår tes om att merparten av försäljning tillfaller under H2-21 står fast, varför värderingsintervallet och tillika våra prognoser är intakta.
- Förväntat kapitaltillskott möjliggör expansion
I slutet av augusti 2021 avslutas handeln för Bolagets utestående teckningsoptioner, som vid fullt nyttjande inbringar 18,3 MSEK före transaktionskostnader. Givet att nuvarande aktiekurs är In The Money, antar Analyst Group i ett Base scenario att Bolaget får in minimum 15,5 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om 85 %. Kapitalet är essentiellt för att infria våra prognoser, och kommer möjliggöra en ökad produktion såväl som marknadsföring av Zoomen kommande kvartal.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2021 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i takt med att Bolaget, enligt våra förväntningar, får in kapitalet från teckningsoptionerna.
- Verkar i en nisch inom två snabbt växande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 9,7 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Förväntat kapitaltillskott möjliggör storskalig expansion
Zoomability har under år 2020 visat att Bolaget är motståndskraftiga även under mer utmanande tider, vilket enligt Analyst Group är ett kvitto på den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Med stärkt distributionsnätverk, medicinteknisk registrering av Zoomen samt, av Analyst Group, förväntat kapitaltillskott under Q3-21 från utestående teckningsoptioner, estimerar vi en stark tillväxt framöver. Zoomability har värderats utifrån 2022 års estimerade försäljning om 11,2 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 21,9 kr i ett Base scenario. Hänsyn har tagits till förväntad tillkommande likvid i samband med TO1 under augusti 2021 och tillika utspädningseffekt.
- Förväntat kapitaltillskott möjliggör expansion
I slutet av augusti 2021 avslutas handeln för Bolagets utestående teckningsoptioner, som vid fullt nyttjande inbringar 18,3 MSEK före transaktionskostnader. Givet att nuvarande aktiekurs är In The Money, antar Analyst Group i ett Base scenario att Bolaget får in minimum 15,5 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om 85 %. Kapitalet är essentiellt för att infria våra prognoser, och kommer möjliggöra en ökad produktion såväl som marknadsföring av Zoomen kommande kvartal.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2021 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i takt med att Bolaget, enligt våra förväntningar, får in kapitalet från teckningsoptionerna.
- Verkar i en nisch inom två snabbt växande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 9,7 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Förväntat kapitaltillskott möjliggör storskalig expansion
Zoomability har under år 2020 visat att Bolaget är motståndskraftiga även under mer utmanande tider, vilket enligt Analyst Group är ett kvitto på den höga efterfrågan som finns för Bolagets eldrivna rullstol Zoom Uphill. Med stärkt distributionsnätverk, medicinteknisk registrering av Zoomen samt, av Analyst Group, förväntat kapitaltillskott under Q3-21 från utestående teckningsoptioner, estimerar vi en stark tillväxt framöver. Zoomability har värderats utifrån 2022 års estimerade försäljning om 11,2 MSEK, och med tillämpad P/S-multipel, härleds ett nuvärde per aktie om 21,9 kr i ett Base scenario. Hänsyn har tagits till förväntad tillkommande likvid i samband med TO1 under augusti 2021 och tillika utspädningseffekt.
- Förväntat kapitaltillskott möjliggör expansion
I slutet av augusti 2021 avslutas handeln för Bolagets utestående teckningsoptioner, som vid fullt nyttjande inbringar 18,3 MSEK före transaktionskostnader. Givet att nuvarande aktiekurs är In The Money, antar Analyst Group i ett Base scenario att Bolaget får in minimum 15,5 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om 85 %. Kapitalet är essentiellt för att infria våra prognoser, och kommer möjliggöra en ökad produktion såväl som marknadsföring av Zoomen kommande kvartal.
- Breddat distributionsnätverk bäddar för tillväxt
Zoomability har under 2020 kontrakterat fyra nya distributörer i Tyskland, Finland, Danmark och UK. Med ytterligare distributionsavtal under 2021, senast i Tjeckien och Schweiz, har Bolaget fått ett allt starkare fäste i Europa samtidigt som samarbetena i USA intensifieras, som är Bolagets viktigaste marknad. Sammantaget ger det breddade distributionsnätverket ökade möjligheter till att accelerera försäljningen under år 2021 och framöver, och möjliggör således en lyckad expansion i takt med att Bolaget, enligt våra förväntningar, får in kapitalet från teckningsoptionerna.
- Verkar i en nisch inom två snabbt växande marknader
Bolagets produkt, Zoom Uphill, går inom ramen för en eldriven rullstol, men innehar samtidigt egenskaperna av en fyrhjuling lämpad för tuffare terräng. Zoomability addresserar primärt personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men Bolagets produkt kan likväl användas av en betydligt större population än så, som vill ha ett miljövänligt fordon att använda ute i naturen. Gemensamt för marknaderna Bolaget opererar inom är att de värderas till miljardbelopp, som dessutom väntas växa kraftigt kommande år. Marknaden för eldrivna rullstolar och eldrivna fyrhjulingar väntas växa med en årlig takt om 9,7 % respektive 23,4 % kommande år, vilket ger medvind för Zoomability att lyckas med sin utstakade expansionsplan.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
5
Ledning & Styrelse
7
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Zoomabilitys Q4-rapport
2022-02-24
Zoomability publicerade idag den 24 februari 2022 bolagets delårsrapport för årets fjärde kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
- Omsättningen uppgick till 1,3 MSEK (1,1) – motsvarande en ökning om 13,8 % Y-Y
- Högre burn rate under H2 än H1-21
- Lagt en god grund för 2022
Omsättningen ökar 13,8 % Y-Y
Omsättningen för det fjärde kvartalet 2021 uppgick till 1,3 MSEK, vilket motsvarar en ökning om 13,8 % Y-Y och 77,6 % Q-Q, visserligen uppgick omsättningen till 0,7 MSEK i Q3-21, en ökning om ca 0,6 MSEK i absoluta tal. Summerat för helåret 2021 uppgick nettoomsättning till 4,8 MSEK, vilket kan jämföras mot helåret 2020 då nettoomsättning uppgick till 5,0 MSEK, motsvarande en minskning om 4,8 %. Zoomabilitys produkt, Zoomen, är beroende av att kunna upplevas och testas, varför bolaget har fortsatt att drabbats av pandemirelaterade effekter, vilket har gjort att försäljningsökningen har skjutits ytterligare fram i tiden. I USA har bolagets distributörer haft svårt att marknadsföra Zoomen, samtidigt som Europa har dragits med restriktioner vilka har begränsat aktiviteten på mässor. Däremot menar bolaget att marknadsföringsarbetet har intensifierats i och med övergången till ett normaltillstånd i samhället, vilket även bekräftas av VD Pehr-Johan Fager som kommenterar att orderingången i januari är en indikation på det, samtidigt har distributören McCabe Outdoor Mobility ett flertal inbokade event i USA, medan i Sverige är bolaget och dess samarbetspartners inbokade på en rad evenemang nu när restriktionerna har släppts helt, vilket öppnar upp för försäljningstillväxt under 2022.
Bruttomarginalen uppgick under fjärde kvartalet 2021 till -20 %, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om 68,5 %, bruttomarginalen har under helåret 2021 varit i hög grad fluktuerande, där bruttomarginalen i Q4-21 härleds till större inköp av komponenter, vilket dels minskar risken för pandemirelaterade problem som komponentsbrist och långa frakttider framöver, dels möjliggör snabb produktion och leverans när försäljningen tar fart. Bolagets försäljning och produktion har ännu inte skalats upp avsevärt, vilket även är fallet i Q4-21 och givet att försäljningen fortfarande på låga nivåer, bedömer Analyst Group att den redovisade bruttomarginalen snarare är en effekt av bolagets lageruppbyggnad och bokföringsmetod. Vi estimerar att i takt med att Zoomability når högre volymer kan bruttomarginalen normaliseras över kvartalen och därmed bli en viktigare datapunkt att följa.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av december 2021 uppgick kassan till 11,6 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av Q3-21 då kassan uppgick till ca 14,8 MSEK. Bolaget operationella burn rate uppgick till -5 MSEK under H2-21, vilket motsvarar ca -2,5 MSEK/kvartal och -0,8 MSEK/månad, att jämföra med bolagets burn rate under H1-21 som uppgick till -3,2 MSEK, motsvarande ungefär -1,6 MSEK/kvartal och -0,5 MSEK/månad. Zoomability har därmed ökat sin kapitalförbrukning under H2-21, vilket dels kan förklaras av högre frakt- och komponentspriser under tredje kvartalet, dels ett betydande försäljningstapp under samma period. Givet helårets genomsnittliga burn rate om -0,7 MSEK/månad, samt bolagets kassa vid utgången av det fjärde kvartal, estimerar Analyst Group att bolaget kommer vara finansierade in i H1-2023. Analyst Group förväntar sig dock en förbättrade burn rate i takt med att bolaget exekverar på expansionsplanen och ökar försäljningen. Bolagets rörelsekostnader har under kvartalet uppgått till 3,1 MSEK (exklusive COGS och avskrivningar), vilket är en ökning med 1,4 MSEK mot föregående kvartal. Kostnadsposten övriga externa kostnader är den starkaste bidragande faktorn till kostnadsökningen, härlett till ökade marknadsföringssatsningar i Q4-21, vilket följaktligen förklarar den ökade förlusten under kvartalet. I och med kapitalinjektionen under Q3-21 genomförde Zoomability rekryteringar av två nya medarbetare, där personalkostnaderna uppgick till 0,9 MSEK under det fjärde kvartalet, motsvarande en ökning med ca 100 tSEK Q-Q, varför kostnadsposten inte varit en stark bidragande faktor under innevarande kvartal och vi förväntar oss att rekryteringarna ger en något större effekt på kostnadsposten framöver.
Sammanfattande ord
Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet 2021 kom in marginellt över våra förväntningar, summerat för helåret uppgick Zoomabilitys nettoomsättning till 4,8 MSEK, mot våra förväntningar om 4,7 MSEK. Kostnaderna har däremot utvecklats över våra förväntningar, vilket i synnerhet kan härledas till de ökade marknadsföringssatsningar som bolaget har gjort under Q4-21, men även större inköp av komponenter vilka har genomförts för att försäkra bolagets leveranskapacitet. Både marknadsföringssatsningar och ökade inköp under kvartalet görs i syfte av att kunna skala upp både försäljning och produktionstakten framgent, vilket motiverar att vi inte väljer att dra för stora växlar kring detta. Därtill har bolagets drabbats av restriktioner under kvartalet, trots detta har bolaget utvecklats i linje med våra förväntningar och förbättrat sin position genom att ha säkrat leveranskapacitet, stärkt bolagets humankapital och ökat sina marknadsinsatser, vilket får ses som ett gott betyg under kvartalet och kommer vara viktiga pusselbitar för att skala upp försäljningstillväxten och exekvera på expansionsplanen under 2022.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabilitys Q3-rapport
2021-11-23
Zoomability Int AB publicerade idag den 23 november 2021 bolagets delårsrapport för tredje kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Omsättningen minskade -37,5 % Y-Y och uppgick till 0,7 MSEK
- Corona och global komponentbrist är hämmande faktorer
- Kapitalinjektionen från TO1 möjliggör exekvering av tillväxtplanen under 2022
Omsättningen kom in lägre än våra förväntningar
Omsättningen för det tredje kvartalet 2021 uppgick till 0,7 MSEK, motsvarande en minskning om 37,5 % Y-Y och 52,5 % Q-Q. I rapporten kan vi utläsa att den till synes låga omsättningen i Q3-21 är en effekt av periodisering av intäkterna då Zoomability hade en försening av leverans av sålda men icke-fakturerade Zoomar till USA, varför omsättningen hade, vid inräknade av dessa icke-fakturerade men sålda Zoomar, annars uppgått till ca 1,2 MSEK. Omsättningen under Q3-21 var betydligt lägre än våra förväntningar, även vid inräknande av icke-levererade Zoomar. Det är tydligt att Zoomability, likt flertalet andra bolag, påverkas av den rådande komponentbristen och ökade fraktkostnader, samtidigt som den ökade coronasmittan i b.la. Europa påverkar Zoomabilitys distributörer att marknadsföra Zoomen. För Zoomability, vars produkt i regel behövs upplevas och testas för säljas, är detta hämmande faktorer för omsättningen, vilka dock är av övergående karaktär.
Bruttomarginalen uppgick under tredje kvartalet 2021 till 68,5 %, men det tåls att säga att bruttomarginalen under 2021 har varit i hög grad fluktuerande, där bruttomarginalen under Q2-21 och Q1-21 uppgick till 31,9 % respektive -36,3 %, varför vi inte drar några större utväxlingar av utfallet i Q3-21. Givet att försäljningen fortfarande är på låga nivåer och Zoomability ännu inte har kunnat skala upp produktionen avsevärt, bedömer Analyst Group att den redovisade bruttomarginalen snarare är en effekt av bolagets lageruppbyggnad och bokföringsmetod. Vi är av uppfattningen att i takt med att Zoomability når högre volymer kan bruttomarginalen normaliseras över kvartalen.
Kapitalinjektionen från TO1 möjliggör exekvering av tillväxtplan under 2022
Mer positivt är däremot att Zoomability nu erhållit en kapitalinjektion, vari bolaget tillfördes 18,3 MSEK före emissionskostnader, vilket är essentiellt för att exekvera på den utstakade expansionsplanen under 2022. Zoomability har redan rekryterat två nya medarbetare, en COO och CMO, vilka kommer att ha en betydande roll i bolagets kommande expansion för att tillvarata den höga efterfrågan som finns för Zoomen idag, och som väntas accelereras när Zoomability kan påbörja ökad marknadsföring, vilket kapitaltillskottet nu möjliggör. Vidare ska Zoomabiltity med den stärkta kassa även etablera en mer solid supply chain för att kunna öka produktionstakten framgent.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av september 2021 uppgick kassan till 14,9 MSEK, vilket är en ökning med ca 14,8 MSEK jämfört med utgången av Q2-21, och förklaras av kapitaltillskottet om 18,3 MSEK före emissionskostnader. Bolaget burn rate är högre än föregående två kvartal, och uppgick till ca 2,1 MSEK under Q3-21, vilket är en effekt av dels högre komponent- och fraktpriser, dels förseningen av leveransen av Zoomar under kvartalet, vilket har ökat varulagret. Då sistnämnda är primärt en periodiseringseffekt förväntar vi oss att bolagets burn rate kommer att förbättras under Q4-21 och även efterföljande kvartal, där även ökad försäljning bidrar till en lägre burn rate. Givet en burn rate om ca 1–1,4 MSEK per kvartal, eller 0,33-0,47 MSEK per månad, estimerar Analyst Group att Zoomability är finansierade +12 månader framöver, och även lämnar utrymme för att exekvera på expansionsplanen, vilken väntas förbättra bolagets burn rate i takt med ökad försäljning och en annars kostnadseffektiv affärsmodell som gör att Zoomabilitys fasta kostnader kan hållas låga.
Sammanfattande ord
Omsättningen under det tredje kvartalet 2021 kom in lägre än våra förväntningar, även om det är av förklarliga skäl och samtidigt hämmas av en periodiseringseffekt. Vi bedömer dock att våra prognoser för 2021 inte kommer att kunna infrias, varför vi kommer att se över prognosbilden för Zoomability. Kostnaderna å andra sidan utvecklas i linje med våra förväntningar och genom kapitaltillskottet bedömer Analyst Group att Zoomability har de finansiella musklerna att dels möta rörelsekapitalbehovet för kommande 12 månader, dels för att kunna exekvera på den utstakade expansionsplanen för år 2022, vilket kapitalinjektionen möjliggör, där Zoomability nu även har tillsatt viktiga nyckelpersoner för att möta den höga efterfrågan som finns för bolagets produkt.
I rapporten kunde vi därtill läsa att förseningar har uppstått gällande bolagets kommande JV-bolag i Kina samt utvecklingen av Zoom-stick, primärt på grund av tapp av nyckelperson, corona och komponentbrist. Vidare har bolaget drabbats av ett bortfall av en ytterligare nyckelperson hos Zoom-USA, varför Zoomability kommer att behöva tillförse dotterbolaget Zoomability Inc med ytterligare resurser. Även om corona och komponentbristen är av övergående karaktär samt att Zoomability har gjort nyrekryteringar, kommer vi att behöva se över våra prognoser. Det tåls dock att säga att utsikterna för 2022 och framåt är fortsatt positiva givet en stärkt kassa som medför ökade resurser att tillvarata på den höga efterfrågan som finns för Zoomen, resurser som tidigare inte har funnits, varför 2022 ska bli ett spännande år att följa enligt Analyst Group.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Kommentar på Zoomabiltys Q2-rapport
2021-08-17
Zoomability Int AB publicerade idag den 17 augusti 2021 sin delårsrapport för första kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Omsättningen steg 17,2 % YoY – uppgick till 1,6 MSEK
- TO1 möjliggör uppskalning av produktion framöver
- Corona påverkar fortfarande i dagsläget men ljusare tider står Zoomability tillmötes
Omsättningen för det andra kvartalet 2021 uppgick till 1,6 MSEK, motsvarande en tillväxt om 17 % YoY och 5 % QoQ. Omsättning under Q2-21 var mer eller mindre i linje med våra förväntningar, givet att Zoomability har svårigheter att skala upp produktionen utan kommande inlösen av TO1 den 31 augusti 2021 som, vid fullt nyttjande, inbringar ca 17,5 MSEK till kassan efter emissionskostnader. Med nettolikviden från TO1 avser Zoomability att etablera en solid supply chain samt förstärka organisationen för att kunna möta den ökade efterfrågan som Bolagets marknadsföringssatsningar väntas medföra. Zoomability har även under Q3-21 tecknat en garanti som säkrar en finansiering om 8 MSEK från TO1. Av denna anledning förväntar vi oss högre omsättning under H2-21 när Zoomability har fyllt på kassan och möjliggör exekvering av bolagets tillväxtplan, men även något högre kostnader, dock i en lägre takt än omsättningstillväxten.
Bruttomarginalen uppgick under Q2-21 till 31,9 % vilket dels är en förbättring YoY (11,2 %), dels QoQ (36,3 %), vilket vi tolkar som att inköpsprocesser och tillika villkor har kunnat förbättras givet mer öppna samhällen, även om försäljningen fortfarande hämmas till viss del av pandemin.
VD-ordet tyder på att starkare kvartal står Zoomability tillmötes
I VD-ordet kan vi läsa att även om pandemin fortfarande var en hämmande faktor för försäljningen under Q2-21, ser Zoomability ljusare tider tillmötes, dels i termer av ökad aktivitet från distributörer, dels i efterfrågan från b.la. flera länder i Europa. Viktigt att ha i åtanke är att större delen av ordern avseende 24 st Zoom Uphills som inkom från USA under Q2-21, som var en effekt av deltagande på mässan Vietnam and all Veterans Reunion, väntas levereras under Q3-21 vilket ytterligare talar för högre omsättning kommande kvartal. I takt med att pandemins effekter avtar, kan Zoomability, efter kommande kapitalinjektion från TO1, accelerera sina marknadsföringsinsatser och medverka på fler mässor, vilket väntas mynna ut i ökad efterfrågan, något som tidigare mässor har resulterat i.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av juni 2021 uppgick kassan till 167,6 tSEK, vilket är ungefär -1,1 MSEK lägre än vid utgången av Q1-21. Bolaget burn rate är därmed i linje med föregående kvartal, om än något högre. Kapitaltillskottet som vi förväntar oss tillfaller Bolaget via utestående teckningsoptioner (TO1) den 31 augusti 2021 är därför avgörande för att dels täcka det löpande rörelsekapitalbehovet framöver, dels för att kunna exekvera på Bolagets utstakade expansionsplan. Skulle kapitaltillskottet utebli, vilket inte är vårt Base scenario, är det mest sannolikt att Bolaget vänder sig till aktiemarknaden för att resa nytt kapital, vilket kan komma att vara förknippat med en rabatt för att attrahera investerare.
Sammanfattande ord
Rapporten för andra kvartalet 2021 var i linje med våra förväntningar, och således i nivå med Q1-21. Högre omsättningstillväxt väntas först efter att Zoomability erhåller nettolikviden från TO1, då det innebär att Bolaget kan skala upp och tillika effektivisera produktionen, satsa på marknadsföring och i högre grad möta efterfrågan som finns för Zoomen. Zoomability har även under Q3-21 kommunicerat att Bolaget tecknat ett LOI-avtal med partnern Ruigu Robotics, som nu ska driva processen för ta in kapital från ytterligare investerare, vartefter ett formellt avtal kan upprättas bland samtliga parter. Vid ett ingått formellt avtal är det tänkt att partnern Ruigu Robotics ska både tillverka och marknadsföra Zoom Uphill i Kina, men även utveckla nya modeller baserat på Zoomabilitys patenterade teknik, för att nå en ännu större marknad. Då över 24 miljoner personer i Kina bedöms ha en fysisk nedsättning, innebär ett Joint-Venture av denna karaktär en stor potential för Zoomability framöver.
Vi är fortfarande av uppfattningen att merparten av försäljningen kommer att tillfalla Zoomability under H2-21 i takt med att samhällen i en större utsträckning öppnas upp som ett resultat av ökat bredd i vaccineringen globalt sett samt att Bolaget får in kapitaltillskottet under Q3-21 som möjliggör expansion, Analyst Group väljer därför att behålla tidigare prognoser.
Kommentar på Zoomabilitys Q1-rapport
2021-05-18
Zoomability Int AB publicerade idag den 18 maj 2021 sin delårsrapport för första kvartalet 2021. Vi delar våra tankar om rapporten nedan:
- Omsättningen uppgick till 1,2 MSEK – En minskning med 13 % YoY
- Stark orderbok – Leverans förväntas ske delvis i slutet av Q2 men primärt under Q3
- VD ordet andas optimism
Covid-19 är fortfarande en påverkande faktor som hämmar omsättningen
Zoomability redovisade under Q1-21 en nettoomsättning om 1,2 MSEK, motsvarande en minskning om 13 % jämfört med motsvarande period under 2020. Pandemin fortsätter att påverka försäljningen av Zoom Uphill där restriktioner inte enbart har bibehållits utan även utökats i en del av de länder Zoomability har försäljning i. Vid lägre volymer och särskilt under tider med längre ledtider, och flertalet restriktioner, påverkas även bolaget bruttokostnader negativt, b.la. blir insatsvaror dyrare. Bruttomarginalen uppgick under kvartalet till -36,5 %, men i takt med att Zoomability kan skala upp produktionen och därmed möta efterfrågan i större utsträckning, vilket möjliggörs genom kapitaltillskott under Q3-21 och lättnader avseende coronarestriktioner, estimerar vi att bruttomarginalen stärks framöver.
Under andra kvartalet 2021 erhöll Zoomability en order från USA om 24 st Zoomar, motsvarande ett ordervärde om ca 2 MSEK, som väntas leverera delvis under slutet av Q2-21, men primärt under Q3-21. Ordern kom efter att bolagets distributör Zoom-USA närvarade under mässan ”Vietnam and all Veterans Reunion” i Florida 11 – 18 april, vilket var den första mässan som distributören kunde delta under på nästan 12 månader. Vi anser att detta tydligt påvisar vilken lukrativ produkt Zoomability tillhandahåller och i vår mening också talar för att expansionsplanen faller väl ut när det förväntade kapitaltillskottet i Q3-21 tillfaller bolaget, vilket möjliggör ökade marknadsföringssatsningar och produktionsvolymer.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av mars 2021 uppgick kassan till 1,2 MSEK, vilket är ungefär -920 tSEK lägre än vid utgången av Q4-20. Kapitaltillskottet som vi förväntar oss tillfaller bolaget via utestående teckningsoptioner (TO1) under Q3-21 är därför avgörande för att dels täcka det löpande rörelsekapitalbehovet framöver, dels för att kunna exekvera på bolagets utstakade expansionsplan. Skulle kapitaltillskottet utebli är det mest sannolikt att bolaget vänder sig till aktiemarknaden för att resa nytt kapital, vilket kan komma att vara förknippat med en rabatt för att attrahera investerare – detta är dock något vi prognostiserat ej kommer att behövas.
Sammanfattande ord
VD-ordet andas optimism, där bolaget dels talar om de framsteg som nåtts under kvartalet med nya kontrakterade distributörer och avtalet med Region Kalmar, dels att man ser effekter av de lättnader på coronarestriktioner som gradvis börjats genomföras i en del länder. Vi läser även att diskussionerna avseende JV i Kina har intensifierats, där bolaget räknar med ett Letter Of Intent under sommaren, vilket vi ser positivt på eftersom det innebär att Zoomability kan börja producera och marknadsföra Zoomen på den kinesiska marknaden, som bedöms omfattande och innebära stor försäljningspotential. Utvecklingen av Zoom Stick löper på enligt plan, och eftersom utvecklingsarbetet är outsourcat till bolagets distributör Handitec i Finland innebär produktutvecklingen inga direkta investeringar för Zoomability. Med Zoom Stick kan Zoomability nå ut till en bredare kundbas, och kan adressera de personer som inte har tillräcklig överkroppsfunktion för att kunna manövrera en Zoom Uphill.
Vi är av uppfattningen av merparten av försäljningen kommer att tillfalla Zoomability under H2-21 i takt med att samhällen i en större utsträckning öppnas upp samt att bolaget får in kapitaltillskottet under Q3-21 som möjliggör expansion – våra prognoser är därför fortsatt intakta.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.
Mar
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Maj
Intervju med Zoomabilitys VD Pehr-Johan Fager
Aktiekurs
5.96
Värderingsintervall
2022-05-31
Bear
4,9 SEKBase
7,6 SEKBull
10,9 SEKUtveckling
Huvudägare
2022-03-31
Kommentar på Zoomabilitys Q1-rapport
2022-05-19
Zoomability publicerade idag den 19 maj 2022 bolagets delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi tittat närmare på i rapporten:
Omsättningen ökar 30,6 % Y-Y
Under det första kvartalet 2022 redovisade Zoomability en omsättning om 1,6 MSEK, motsvarande en ökning om 30,6 % Y-Y och 20,6 % Q-Q, visserligen avser ökningen ca 0,4 MSEK Y-Y och ca 0,3 MSEK Q-Q i absoluta tal. Omsättningen är i linje med våra förväntningar trots att VD Pehr-Johan Fager lyfter i rapporten att bolaget fortsatt ha drabbats av pandemirelaterade problem under kvartalet. Dessutom har kvartalet tyngts av en sämre försäljning i USA. Dock ligger pandemin nu bakom oss och vi ser positivt på att marknadsföringsarbetet har intensifierats i enlighet med expansionsplanen, vilket bäddar för att försäljningen kan ta fart under andra halvan av 2022. JV-bolaget i Kina drabbas fortsatt av förseningar vilket förklaras av landets coronapolicy med nolltolerans. JV-bolaget är en tydlig trigger varav Kina kan komma utgöra en viktig marknad för bolaget framgent, även om det inte explicit inte har tagits i beaktning i våra omsättningsprognoser i ett Base scenario. Zoom Stick utgör likväl en tydlig trigger framöver, men dras även med förseningar som hänförs till leveransproblem av speciella komponenter. Vidare utgör ett godkännande av SS-EN 12184 (rullstolsdirektivet) en viktig milstolpe för att kunna accelerera omsättningen, vilket krävs i vissa länder för att personer ska kunna få Zoomen som ett kostnadsfritt medicintekniskt hjälpmedel.
Bruttomarginalen uppgick under det första kvartalet 2022 till 20,1 %, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om -18,7 %, däremot har bruttomarginal fluktuerat i hög grad mellan kvartalen under helåret 2021, primärt förklarat av en effekt av lageruppbyggnad, försäljningstapp eller bokföringsmetod, varför vi inte drar allt för höga växlar kring bruttomarginalen förens försäljningen har tagit fart. Samtidigt går det att urskilja att varulagret har stärkts under kvartalet från 2,1 MSEK under Q4-21 till 4,2 MSEK under Q1-22. Övriga externa kostnader uppgick till 2,1 MSEK under Q1-22, i linje med föregående kvartal, vilket kan antas härledas av ökade marknadsföringsinsatser. Samtidigt som det är något över våra förväntningar, ser vi positivt på att bolaget har kunnat intensifiera marknadsinsatserna, vilket bäddar för starkare försäljningen kommande kvartal. Bolagets totala rörelsekostnader (exklusive avskrivningar) uppgick till 3,0 MSEK under kvartalet, vilket kan jämföras mot föregående kvartal om 3,1 MSEK, vilket motsvarar en minskning om 0,1 MSEK. Analyst Group bedömer att Zoomability har utvecklats med god kostnadskontroll under kvartalet, givet att omsättningen har ökat Q-Q. Parallellt bör det tilläggas att bolagets försäljning och produktion inte har skalats upp avsevärt ännu ochvi bedömer att ökade volymer kommer kunna medföra högre marginaler framgent.
Kapitalförbrukning och likviditet
Vid utgången av mars 2022 uppgick kassan till 8,8 MSEK, vilket kan jämföras med utgången av Q4-21 då kassan uppgick till 11,6 MSEK, motsvarande en minskning om ca 2,8 MSEK. Bolagets burn rate är därmed i linje med föregående kvartal. Bolagets kapitalförbrukning är å ena sidan fortfarande relativt hög och givet helåret 2021 genomsnittliga burn rate om -0,7 MSEK/månad, samt bolagets kassa vid utgången av det första kvartalet 2022, estimerar vi att kassa täcker kommande 12 månaders rörelsekapitalsbehov. Samtidigt förväntar Analyst Group sig att bolagets burn rate kan förbättras i takt med att exekveraring på expansionsplanerna och ökar försäljningen.
Sammanfattande ord
Nettoomsättningen under årets första kvartalet kom in i linje med våra förväntningar, samtidigt som Analyst Group bedömer att försäljning kommer börja ta fart ytterligare under H2-22. Parallellt har kostnaderna utvecklats i linje med våra förväntningar, med något högre övriga externa kostnader härlett till de ökade marknadsföringssatsningar som bolaget har gjort under Q1-22, vilket får ses som ett resultat av kostnadsbesparingsprojektet som initierades under Q1-22. Sammanfattningsvis kan Analyst Group konstatera att Zoomability har inlett år 2022 enligt förväntansbilden, samtidigt som bolaget har lagt grunden för en accelererande försäljning genom att dels säkra leveranskapacitet, dels intensifierade marknadsinsatser, däribland i Italien via distributören Greenova. Därtill har bolaget drivits med fortsatta förseningar och problem för både JV-bolaget i Kina och Zoom Stick, primärt hänfört till pandemirelaterade effekter och komponentbrist. Vid ett positivt utfall från JV-bolaget i Kina kan den kinesiskamarknaden tänkas utgöra en betydande potential, då 85 miljoner människor uppges ha en funktionsvariation. Därmed utgör JV-bolaget en tydlig trigger tillsammans med Zoom Stick och registrering av Zoomen som ett medicintekniskt hjälpmedel.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Zoomability.