Genom egenutvecklade och patenterade produkter erbjuder Maven Wireless AB ett heltäckande DAS-system (distribuerat antennsystem), vilket återskapar signaler med maximal bandbredd, och distribuerar kapaciteten i mobilnätet och förbättrar därigenom radionätverkets prestanda och tillgänglighet. Maven är idag ensamt på marknaden om att erbjuda ett heltäckande DAS-system med inomhus- och tunneltäckning för alla operatörer, samtidigt som det dessutom är anpassat för 5G. På kundlistan återfinns bl.a. Telenor och den österrikiska motsvarigheten till Trafikverket, ÖBB, med vilka Maven har ramavtal.
Pressmeddelanden
Fortsatt expansion bidrar till stigande orderbok
Under det första kvartalet 2022 erhöll Maven Wireless AB (”Maven” eller ”Bolaget”) 35 orders från 14 olika kunder, samtidigt som Bolaget vunnit fyra nya kunder i tre olika länder, vilket visar på att Maven expanderar både på befintliga- samt nya marknader. Detta, i kombination med att avrop och leveranser från befintliga ramavtal fortsätter att öka, summerar till en rekordstor orderbok om ca 90 MSEK vid utgången av Q1-22. Analyst Group estimerar att Maven kommer att materialisera nuvarande orderbok, samt fortsätta att skala upp försäljningen, för att tills år 2023 nå intäkter om ca 251 MSEK. Givet en diskonteringsränta om 12 % och en målmultipel om EV/S 4x på 2023 års försäljning, ger det ett motiverat nuvärde om 15,9 kr per aktie i ett Base scenario.
- Rapport i linje med våra förväntningar
Under Q1-22 uppgick nettoomsättningen till 12,7 MSEK (11,1), vilket är en ökning med 15 %. Rörelseresultatet (EBIT) under första kvartalet uppgick till -4,7 MSEK (0,7), den negativa resultatutvecklingen är främst hänförlig till ökade kostnader i samband med Bolagets expansion samt senareläggning av produktion orsakad av brist på IC-komponenter. Rapporten var i stora drag i linje med våra förväntningar, där vi dock hade räknat med en något högre bruttomarginal, vilken uppgick till endast 28 % (46 %).
- Orderingången ökade med 75 %
Orderingången under Q1-22 uppgick till 28,3 MSEK, vilket motsvarar en ökning med 75 % jämfört med Q1-21. Under perioden har Bolagets lågeffekts off-air repeater blivit godkända av Equinor (tidigare Statoil) för användning på offshore-plattformar, där Maven under kvartalet erhållit en order för leverans till en plattform i Nordsjön.
- Viktigt att följa upp orderboken
Likt vad vi tidigare kommunicerat förväntade vi oss fortsatt brist på vissa typer av IC-komponenter, vilket även under Q1-22 har påverkat Bolaget negativt genom sena leveranser av material till produktion. Komponentbristen har resulterat i en lägre försäljningstillväxt, samtidigt ökar orderingången och orderboken vilket tyder på att Bolaget inte tappar fakturering. För att Maven ska kunna öka försäljningen, samt nå våra prognoser, kommer det bli viktigt att följa hur komponentbristen utvecklar sig under kommande kvartal, för att Bolaget ska kunna leverera på den stora orderboken.
- Vi behåller vårt värderingsintervall
Till följd av ett fortsatt kyligt klimat på aktiemarknaden för tillväxtbolag som inte ännu är lönsamma, behåller vi en konservativ ansats i vår värdering. Detta, i kombination med att Maven hittills har utvecklats mer eller mindre i linje med våra förväntningar resulterar i att vi upprepar vårt tidigare värderingsintervall.
Rekordstor orderbok bäddar för tillväxt
Under det fjärde kvartalet 2021 erhöll Maven orders från sex nya kunder, samtidigt som Bolaget erhållit tre strategiska ramavtal, vilket bäddar för säkrare kassaflöden och merförsäljning framgent. Med hänsyn till detta, samt att Bolaget fortsätter att expandera på samtliga existerande marknader runt om i Europa, Asien och Mellanöstern, estimerar Analyst Group att omsättningen kommer stiga till ca 133 MSEK under år 2022, därefter prognostiseras Maven fortsatt kunna skala upp Bolagets omsättning, för att tills år 2023 nå intäkter om ca 251 MSEK. Givet en diskonteringsränta om 12 % och en målmultipel om EV/S 4x på 2023 års försäljning, ger det ett potentiellt nuvärde om 15,9 kr per aktie i ett Base scenario.
- Nettoomsättning i linje med våra prognoser
Under Q4-21 uppvisar Maven en nettoomsättning om 11,6 MSEK (1,3), vilket motsvarar en tillväxt om 805 % jämfört med Q4-20, dock från låga nivåer. Ökningen är främst hänförlig till kunder inom Europa, Mellanöstern samt Asien, och är ett tydligt kvitto på det uppdämda behov på Bolagets målmarknader till följd av pandemin. Lyfter vi blicken och tittar på helåret 2021 så levererar Maven en nettoomsättning om 44,9 MSEK (49,5), vilket motsvarar en minskning om 9 % jämfört med 2020. Detta beror till stor del på att pandemin har påverkat tillgången av komponenter vilket i sin tur har påverkat produktionen av nya prototyper och senarelagda leveranser.
- Rekordstor orderbok
Under Q4-21 ökade orderingången till 40,7 MSEK (5,0), vilket resulterar i en orderbok vid periodens slut om 76 MSEK, vilket förväntas levereras under 2022 och bäddar därmed för fortsatt tillväxt under året. Därtill har Maven nyligen kommunicerat flertalet positiva nyheter, bland annat har Bolaget tilldelats tre strategiska ramavtal. Analyst Group ser positivt på att Maven bevisar Bolagets starka teknikhöjd genom att vinna fler ramavtal, vilka lägger en grund för framtida ”säkrade” avrop och leveranser, samtidigt som det förväntas leda till ett stabilare kassaflöde jämfört med enskilda beställningar.
- Vi behåller våra prognoser
Nettoomsättningen under Q4-21 var i linje med våra förväntningar, samtidigt som orderingången om 40,7 MSEK (5,0) var ett riktigt styrkebesked. Med hänsyn till Q4-rapporten väljer vi att behålla våra tidigare prognoser, där vi utifrån ett antagande om fortsatt ökad orderingång, en stärkt säljorganisation och en växande efterfrågan från marknaden, estimerar att nettoomsättningen stiger successivt tills år 2023 för att då uppgå till ca 251 MSEK i ett Base scenario. Vi har dock valt att höja vårt avkastningskrav för Maven till 12 % (10 %), för att reflektera det kyliga klimatet på aktiemarknaden för tillväxtbolag som inte ännu är lönsamma. Detta får således en effekt på värderingsintervallet som minskar till 15,9 kr (16,7) i Base-, 21,4 kr (22) i Bull-, och 10,7 kr (11,5) i ett Bear scenario.
Levererar tillväxt i rekordfart
Under det tredje kvartalet för 2021 erhöll Maven orders från åtta nya kunder, samtidigt som avrop och leveranser från befintliga ramavtal med ÖBB i Österrike och Telenor i Norge fortsätter. Analyst Group prognostiserar att Maven kan fortsätta uppvisa en stark tillväxt under kommande kvartal, då avrop och leveranser från befintliga kunder i Europa och Asien fortskrider, samtidigt som de två stora affärerna i Turkiet respektive Filipinerna förväntas bidra positivt till nettoomsättningen med ca 13 MSEK vardera. Analyst Group estimerar att omsättningen kommer stiga till ca 59 MSEK för helåret 2021, därefter räknar vi med att Maven kan fortsätta skala upp sin försäljning, för att tills år 2023 nå intäkter omkring 249 MSEK. Givet en diskonteringsränta om 10 % och en målmultipel om EV/S 4x på 2023 års försäljning, ger det ett nuvärde om 16,7 kr per aktie i ett Base scenario.
- Stort ramavtal bidrar till stabil omsättning
Efter utgången av det tredje kvartalet meddelade Maven att Bolaget signerat ett treårigt ramavtal med en ny kund i Frankrike, vars värde är uppskattat till 120 MSEK över tre år. Under antagandet att det bedömda avtalsvärdet fördelas lika under den treårsperiod som ramavtalet avser, d.v.s. 40 MSEK/år, motsvarar det årliga värdet av ordern ca 80 % av vad Maven omsatte under 2020, 50 MSEK, vilket påvisar ett betydande värde i denna order, utöver kvalitetsstämpeln. Förutom att ramavtalet starkt bidrar till den organiska tillväxten, lägger avtalet en grund för framtida säkrade avrop och leveranser, vilket leder till ett stabilare kassaflöde jämfört med enskilda beställningar.
- Marknaden börjar återhämta sig
Maven har påverkats negativt av Covid-19 pandemin med lägre aktivitet på marknaden och längre ledtider. Trots att pandemins effekter fortfarande är märkbara på Bolagets verksamhet ser vi tecken på att det börjar bubbla allt mer på Bolagets olika marknader. Orderboken är rekordhög och uppgick till 43 MSEK vid utgången av Q3-21, Maven har tagit hem ett stort ramavtal i Frankrike samtidigt som Bolaget inkommit med bud på ett större ramavtal i Schweiz. Detta, i kombination med att Maven har etablerat en ny fabrik i Polen och fortsätter expansionen i USA, gör att vi räknar med att Mavens försäljning kan öka succesivt under kommande kvartal.
- Vi justerar vårt värderingsintervall
Nettoomsättningen under Q3-21 var något lägre än väntat, samtidigt som orderingången om 33,8 MSEK (0,6) var ett riktigt styrkebesked. Med hänsyn till Q3-rapporten väljer vi att göra vissa revideringar i våra prognoser, där vi utifrån ett antagande om fortsatt ökad orderingång, en stärkt säljorganisation och en växande efterfrågan från marknaden, räknar med att nettoomsättningen kan stiga successivt tills år 2023 för att då uppgå till ca 249 MSEK i ett Base scenario. Givet en tillämpad målmultipel om 4x EV/Sales och en diskonteringsränta om 10 %, ger det ett nuvärde om 16,7 SEK per aktie i ett Base scenario.
Fortsatt växande orderingång
Under det andra kvartalet för 2021 erhöll Maven orders från fem nya kunder, samtidigt som avrop och leveranser från befintliga ramavtal med ÖBB i Österrike och Telenor i Norge fortsätter. Med befintliga ramavtal, en ökning i orderingången härlett från både befintliga- såväl som nya kunder samt en stärkt organisation, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka under kommande kvartal. Under utgången av Q2-21 erhöll Maven en order om 12,7 MSEK från en partner på Filipinerna, vilket innebär att 6,6 MSEK kommer att intäktsföras under 2021. Analyst Group estimerar att omsättningen kan stiga till ca 84 MSEK för helåret 2021, därefter räknar vi med att Maven kan fortsätta skala upp sin försäljning, för att tills år 2023 nå intäkter omkring 269 MSEK.
- Lägre omsättning YoY – men visar på en återhämtning
Under Q2-21 levererade Maven en nettoomsättning om 13,3 MSEK (29,9), motsvarande en minskning om 55 % YoY och därmed även under våra estimat. Samtidigt är omsättningen under Q2-21 en förbättring om 20 % Q-Q, vilket är ett tydligt besked om ytterligare återhämtning efter pandemin. Den primära förklaringen till minskningen i top line är tuffa jämförelsesiffror för Q2-20, då Bolaget gjorde all time high innan pandemi-effekterna bredde ut sig. Vi väljer därmed att inte dra några större växlar från den procentuella minskningen jämfört med Q2-20, utan räknar istället med att Maven kan uppvisa en god tillväxt under H2-21.
- Väl positionerade för att penetrera den amerikanska marknaden
I samband med listningen på Nasdaq First North kommunicerade Maven att majoriteten av emissions-likviden var öronmärkt för satsningar i Nord- och Sydamerika. Under Q2-21 har Bolaget tagit ett steg i rätt riktning och engagerat amerikanska jurister som förbereder expansionen på den amerikanska marknaden. Mot bakgrund av detta samt att befintliga ramavtal kan agera referensavtal, bedömer Analyst Group att Maven har goda förutsättningar att snabbt etablera sig i Nord- och Sydamerika, regioner som tillsammans utgör cirka 44 % av Bolagets adresserbara marknad inom aktiv DAS-utrustning.
- Vi justerar vårt värderingsintervall
Nettoomsättningen under Q2-21 var lägre än väntat, samtidigt som bruttomarginalen om 38 % (12) var ett riktigt styrkebesked. Med hänsyn till Q2-rapporten väljer vi att göra vissa revideringar i våra prognoser, där vi utifrån ett antagande om ökad orderingång, en stärkt säljorganisation och en växande efterfrågan från marknaden, räknar med att nettoomsättningen kan stiga successivt tills år 2023 för att då uppgå till ca 269 MSEK i ett Base scenario. Givet en tillämpad målmultipel om 4x EV/Sales och en diskonteringsränta om 10 %, ger det ett nuvärde om 16,5 SEK per aktie i ett Base scenario.
Marknadsledare på snabbväxande marknad
Genom en egenutvecklad och patenterad mjukvara är Maven Wireless (”Maven” eller ”Bolaget”) idag ensamma på marknaden om att erbjuda ett heltäckande DAS-system med inomhus- och tunneltäckning för alla operatörer samtidigt. På kundlistan återfinns bl.a. Telenor och den österrikiska motsvarigheten till Trafikverket, ÖBB (genom samarbetspartners). Med en offertstock om cirka 240 MSEK och ytterligare möjliga upphandlingar om cirka 450 MSEK står Maven nu redo att skala upp verksamheten. Analyst Group estimerar en omsättning om 290 MSEK år 2023, vilket givet en tillämpad målmultipel om 4x EV/sales och en diskonteringsränta om 10 % ger ett nuvärde om 17,4 SEK per aktie i ett Base scenario.
- Marknadsledande produkt
Maven Wireless lösningar har erhållit högst betyg avseende tekniken i samtliga upphandlingar Bolaget deltagit. Detta till följd av att produkten är helt digital medan konkurrenternas produkter fortfarande till viss del baseras på analog teknik. Mot bakgrund av detta tillhandahåller Mavens produkter fyra gånger högre bandbedd och täcker 40 % större yta än konkurrenterna, vilket lägger grunden för fler vunna upphandlingar.
- Strukturella trender ökar DAS-behovet
Dataanvändning förväntas öka kraftigt under de kommande åren, från 51 Exabyte per månad i slutet av 2020 till 226 Exabyte per månad 2026, motsvarande en tillväxtfaktor om cirka 4,5x. Samtidigt får radiovågor allt svårare att penetrera nybyggda fastigheter till följd av miljövänliga materialval, däribland fönster med låg emissivitet vilka stänger ute radiovågorna. Behovet av modern DAS-teknik kommer således sannolikt fortsätta att öka, och Maven befinner sig på frontlinjen.
- Outnyttjad marknadspotential
Maven är idag verksamma på cirka 56 % av världs-marknaden, men Bolaget har ännu inte etablerat sig i Nord- och Sydamerika, vilka står för resterande 44 % av DAS-marknaden. De ramavtal Bolaget har på plats i Europa, inkluderat Telenor och ÖBB, bör nu kunna agera referensavtal för framtida upphandlingar på samtliga marknader. Mot bakgrund av detta anser Analyst Group att Maven har goda förutsättningar att snabbt etablera sig i Nord- och Sydamerika.
- Stark pipeline på 12-36 månader
Maven Wireless har idag en utestående offertstock om cirka 240 MSEK och ytterligare möjliga upphandlingar om cirka 450 MSEK, vilka samtliga kommer att avgöras under år 2021. Historiskt har Bolaget erhållit ordrar på cirka 25 % av offertstocken, motsvarande ett försäljningsvärde om cirka 60 MSEK. Detta, kombinerat med nuvarande orderstock och ytterligare möjliga upphandlingar gör att Maven är i en god position att flerdubbla omsättningen under åren 2021-2025.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Maven Wireless Q4-rapport
2022-02-25
Maven Wireless publicerade idag den 25 februari sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021. Med fjärde kvartalet presenterat och de senaste nyheterna från bolaget, står det klart att Maven är väl positionerade för nästa steg i bolagets globala expansion.
För det fjärde kvartalet år 2021 uppvisar Maven en nettoomsättning om 11,6 MSEK (1,3), vilket motsvarar en tillväxt om hela 805 % jämfört med motsvarande period föregående år. Ökningen är främst hänförlig till kunder inom Europa, Mellanöstern samt Asien, och är ett tydligt kvitto på det uppdämda behov på bolagets målmarknader till följd av pandemin. Orderingången under fjärde kvartalet 2021 uppgick till ca 40,7 MSEK (5,0), fördelat på 33 orders från 17 olika kunder. Vid periodens utgång uppgick orderboken till 76 MSEK, vilket bäddar för tillväxt under 2022. Mavens Q4-rapport kom in i linje med våra förväntningar och nedan följer en sammanställning samt jämförelse mellan vårt helårsestimat och faktiskt utfall.
Lyfter vi blicken och tittar på helåret 2021 så levererar Maven en nettoomsättning om 44,9 MSEK, vilket med aktiverat arbete samt övriga rörelseintäkter summerar till 61,6 MSEK i totala intäkter, således något högre än våra estimat vilket främst beror på att bolaget erhållit stöd från statliga Covid-19 relaterade åtgärder om 1,5 MSEK. Nettoomsättningen minskade dock med ca 9 %, vilket beror på att pandemin har påverkat tillgången av komponenter vilket i sin tur har påverkat produktionen av nya prototyper och senarelagda leveranser. Med tanke på att Maven är ett hårdvaruorienterat bolag med långa ledtider för att leverera, fokuserar vi snarare på utvecklingen i orderingången och orderboken.
För helåret 2021 har bolaget erhållit orders på drygt 111 MSEK vilket är en uppgång med 553 % jämfört med föregående år, varför vi inte drar några större växlar kring minskningen i nettoomsättningen under året, utan ser istället positivt på att bolaget ökar sin fakturering trots att leveranser skjuts fram. Rörelsekostnaderna, exklusive avskrivningar under 2021 uppgick till ca -40 MSEK, vilket främst är hänförligt till bolagets expansion och kostnader i samband med börsnoteringen. Värt att notera är att Maven minskar sin rörelseförlust (EBITDA) under 2021 till -8,3 MSEK (-16,6), vilket är en förbättring med 50 % jämfört med 2020, trots att bolaget befinner sig i en expansionsfas vilket medför högre kostnader och att komponentbristen har senarelagt leveranser, samt att noteringskostnader, vilka är av engångskaraktär, har påverkat bolagets EBITDA negativt med ca 2,3 MSEK. Detta ser vi som ett bevis på att implementerade strategier med minskade produktionskostnader och en mer lönsam produktmix jämfört med 2020 har börjat bära frukt.
Fokus framåt
Maven har under det fjärde kvartalet kommunicerat flertalet positiva nyheter, bland annat har bolaget tilldelats tre strategiska ramavtal. Det gäller SBB i Schweiz för tunneltäckning, med ett initialt värde om ca 213 MSEK, ett ramavtal i Frankrike för täckning längs Franska järnvägen, med ett bedömt initialt värde om 120 MSEK och slutligen ett ramavtal i Sverige för tunneltäckning åt Trafikverket där Maven redan tagit hem orders för sammanlagt 13,2 MSEK. Analyst Group ser positivt på att bolaget bevisar sin goda teknikhöjd genom att vinna fler ramavtal, vilka lägger en grund för framtida säkrade avrop och leveranser, samtidigt som det förväntas leda till ett stabilare kassaflöde jämfört med enskilda beställningar. Under år 2022 förväntar vi oss fortsatt brist på vissa typer av IC-komponenter, vilket fortsatt förväntas påverka bolaget negativt genom sena leveranser av material till produktion. Dock, utifrån vad vi kan tolka av Q4-rapporten, kommer bolaget fortsätta strategin att säkra upp leveranser av kritiska komponenter för upp till 12 månaders rullande produktion. Detta medför att Maven under slutet av året byggt upp ett eget lager av komponenter och moduler om ca 8 MSEK, vilket leder till en större handlingsfrihet i produktionsledet framgent. Fokus under 2022 förväntas ligga på att fortsatt expandera på befintliga marknader i Europa, Asien och Mellanöstern, samtidigt som Maven börjar penetrera den amerikanska marknaden via dotterbolaget Maven Wireless Inc. för att bli ett globalt täckande bolag.
Sammanfattade ord om rapporten
Mavens Q4-rapport ser vi som ett ytterligare steg i rätt riktning, där vi kan se att bolaget nu står inför en spännande period med en rekordstor orderbok inför 2022 samt fortsatt expansion på både befintliga marknader samt nya marknader. Flertalet prestigefulla ramavtal förväntas skapa ringar på vattnet vilket förväntas göra Maven till en stark spelare på den globala marknaden.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Maven Wireless.
Kommentar på Maven Wireless Q3-rapport
2021-10-28
Maven Wireless publicerade igår den 27 oktober 2021 sin delårsrapport för tredje kvartalet 2021. Finansiellt kan kvartalet sammanfattas enligt följande:
- Kraftigt ökad orderingång, vilken uppgick till 33,8 MSEK (0,6)
- Nettoförsäljningen uppgick till 8,9 MSEK – ökning med ~67 % jämfört med Q3-20
- Rekordstor orderbok, vilken vid periodens utgång uppgick till 43,8 MSEK
Hög försäljningstillväxt bottnar i fortsatt återhämtning från pandemin
Under Q3-21 uppgick nettoomsättningen till 8,9 MSEK (5,3), vilket är en ökning med 67 % mot jämförbart kvartal föregående år. Samtidigt är det är minskning (-33 %) jämfört med Q2-21, vilket förväntas vara en effekt av semesterperioder, vilket har medfört en lägre aktivitet under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. I Q3-rapporten framgår det att intäkterna under perioden är hänförliga till kunder främst inom Europa och Asien, vilket är i linje med våra förväntningar. Analyst Group räknar med att Maven kan fortsätta uppvisa en stark tillväxt under det fjärde kvartalet, då avrop och leveranser från befintliga kunder i Europa och Asien fortskrider, samtidigt som de två stora affärerna i Turkiet respektive Filipinerna förväntas bidra positivt till nettoomsättningen med ca 13 MSEK.
Rekordstark orderingång och orderbok
Orderingången under det tredje kvartalet uppgick till 33,8 MSEK (0,6) fördelat på 21 orders från 16 olika kunder. Maven har under kvartalet tagit hem stora affärer i bland annat Filipinerna och Turkiet vilka är värda ca 13 MSEK vardera. Vidare har Maven signerat ett nytt strategiskt ramavtal med en systemintegratör i Frankrike för mobiltäckning i järnvägstunnlar och på järnvägsstationer. Det är ett treårigt avtal som är värt cirka 120 MSEK med option att förlängas med ytterligare två år. Under antagandet att det bedömda avtalsvärdet fördelas lika under den treårsperiod som ramavtalet avser, d.v.s. 40 MSEK/år, motsvarar det årliga värdet av ordern till ca 64 % av Mavens totala intäkter under 2020 (62), vilket påvisar ett betydande värde i detta avtal. Förutom att ramavtalet bidrar starkt till den organiska tillväxten, lägger avtalet en grund för framtida säkrade avrop och leveranser, vilket leder till ett stabilare kassaflöde jämfört med enskilda beställningar. Således ser Analyst Group positivt på ytterligare ett ramavtal för Maven, vilka sedan tidigare har ramavtal med Telenor och ÖBB.
Höga fraktpriser och negativt rörelseresultat
Bruttomarginalen uppgick under perioden till 13 % (22 %), vilket är en effekt av att pandemin initialt har drivit upp fraktkostnaderna samt kostnader för visst material vilket har påverkat bruttomarginalen negativt. Samtidigt uppgår den ackumulerade bruttomarginalen till 34 %, vilket ses som ett styrkebesked då Maven är ett hårdvaruorienterat bolag. Den goda bruttomarginalen speglas av ett framgångsrikt arbete i optimering av Supply Chain, kostnadsbesparingar i hårdvaran samt en högre orderingång vilket har lett till större inköpsvolymer och således lägre priser. Vidare under det tredje kvartalet generar Maven en förlust på rörelsenivå, vilket främst beror på kostnaderna i samband med expansionen av bolaget, varför vi inte drar några större växlar kring detta.
Sammanfattade ord om rapporten
Q3-rapporten var utifrån de finansiella aspekterna till stor del i linje med våra förväntningar, där Maven har uppvisat en positiv tillväxt under god kostnadskontroll. Vi hade dock förväntat oss något högre försäljning och bruttomarginal under kvartalet, samtidigt som rörelsekostnaderna utvecklades i linje med våra förväntningar, varför vi kommer att se över våra prognoser. Däremot är orderboken rekordhög, samtidigt som Maven nyligen ingick ett betydande ramavtal med en kund i Frankrike, vilket således kommer att tas i beaktning.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Maven.
Analyst Group kommenterar Maven Wireless senaste ramavtal
2021-10-11
Maven meddelade under fredagen den 1 oktober att bolaget signerat ett 3-årigt ramavtal med en ny kund i Frankrike, vilken är en av de ledande franska systemintegratörerna av att distribuera mobiltäckning i Frankrike och de utomeuropeiska franska regionerna. Ramavtalets värde är uppskattat till 120 MSEK över tre år, och kan därefter förlängas i upp till ytterligare två år.
”Maven är otvivelaktigt inne i ett starkt momentum där bolaget har lyckats återstarta verksamheten med besked i takt med att pandemins direkta effekter börjat avta”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Det senaste ramavtalet omfattar Mavens digitala DAS-system för att tillhandahålla 2G upp till 5G mobiltäckning för samtliga mobiloperatörer i Frankrike. Maven är idag ensamma om att erbjuda heltäckande DAS-system för inomhus- och tunneltäckning för alla operatörer och teknologier, inklusive 5G. Den franska kunden, som har fyrtio års operativ erfarenhet av att distribuera TV/radio-, mobil- och fiberoptiska nätverk, kommer dra nytta av Mavens produkter för att leverera hög bandbredd genom den mest hållbara DAS-produkten på marknaden.
”Sedan Mavens delårsrapport för det andra kvartalet har bolaget pressmeddelat en order från Filipinerna, ytterligare en order från Turkiet och nu senast ett ramavtal med en ny kund i Frankrike. De senaste affärerna bidrar till att stärka närvaron på befintliga marknader vilket Analyst Group anser är strategiskt riktigt och helt i linje med bolagets expansionsplaner. Den stora höjdpunkten i ljuset av flera framgångsrika affärer är ramavtalet med den franska systemintegratören. Ramavtalet lägger en grund för framtida säkrade avrop och leveranser, vilket leder till ett stabilare kassaflöde jämfört med enskilda beställningar. Således ser Analyst Group positivt på ytterligare ett ramavtal för Maven, vilka sedan tidigare har ramavtal med Telenor och ÖBB. Vi ser med tillförsikt fram emot Mavens Q3-rapport i slutet på oktober, och med tanke på att Maven är ett hårdvaruorienterat bolag med långa ledtider för att leverera en order, kommer fokus ligga på att följa upp hur bolagets orderbok och orderingång utvecklats, samt om Maven lyckats växa på befintliga marknader samtidigt som bolaget bryter ny mark. Dessförinnan, likt vi har kommunicerat tidigare, tror vi fortsatt att det kan komma ett antal intressanta nyheter, vilka i sig kan utgöra bra triggers i aktien”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Hur Analyst Group ser på Maven som en investering
Under det andra kvartalet för 2021 erhöll Maven orders från fem nya kunder, samtidigt som avrop och leveranser från befintliga ramavtal med ÖBB i Österrike och Telenor i Norge fortsätter. Med befintliga ramavtal, en ökning i orderingången härlett från både befintliga- såväl som nya kunder samt en stärkt organisation, bedöms omsättningen kunna fortsätta öka under kommande kvartal. Under utgången av Q2-21 erhöll Maven en order om 12,7 MSEK från en partner på Filipinerna, vilket innebär att 6,6 MSEK kommer att intäktsföras under 2021. Analyst Group estimerar att Maven kan fortsätta skala upp sin försäljning, för att tills år 2023 nå intäkter omkring 269 MSEK.
Aug
Intervju med Maven Wireless VD Fredrik Ekström
Aktiekurs
11.2
Värderingsintervall
2022-05-06
Bear
10,7 SEKBase
15,9 SEKBull
21,4 SEKUtveckling
Huvudägare
2021-05-18
Kommentar på Maven Wireless Q1-rapport
2022-04-27
Maven Wireless publicerade idag den 27 april 2022 sin delårsrapport för första kvartalet 2022. Finansiellt kan kvartalet sammanfattas enligt följande:
Rapport i linje med våra förväntningar
Under Q1-22 uppgick nettoomsättningen till 12,7 MSEK (11,1), vilket är en ökning med 15 % mot jämförbart kvartal föregående år. I Q1-rapporten framgår det att intäkterna under perioden är hänförliga till kunder främst inom Norden, Europa, Mellanöstern och Asien, vilket är i linje med våra förväntningar. Likt vad vi kommunicerade i vår senaste rapportkommentar förväntade vi oss fortsatt brist på vissa typer av IC-komponenter, vilket även under Q1-22 har påverkat bolaget negativt genom sena leveranser av material till produktion. Brist på IC-komponenter har medfört högre produktionskostnader, varför bruttomarginalen under första kvartalet 2022 uppgick till blygsamma
28 % (46 %). I takt med att Maven fortsätter att bygga upp ett lager av IC-komponenter förväntas ledtiderna kortas och bruttomarginalen estimeras återgå till nivåer omkring 40 %. Analyst Group estimerar att Maven kan fortsätta uppvisa en stark tillväxt under det andra kvartalet, då avrop och leveranser från befintliga kunder i Europa, Mellanöstern och Asien fortskrider, samtidigt som affärsutveckling genom nya potentiella kunder och partners i USA har initierats.
Rekordstark orderingång och orderbok
Orderingången under det första kvartalet år 2022 uppgick till 28,3 MSEK (16,2) fördelat på 35 orders från 14 olika kunder, varav 8,8 MSEK avser avrop från ramavtal. Maven har under kvartalet vunnit ytterligare fyra nya kunder i tre olika länder, vilket har påverkat orderingången positivt. Bolagets lågeffekts off-air repeater har blivit godkända av Equinor (tidigare Statoil) för användning på offshore-plattformar, där Maven under kvartalet erhållit en order för leverans till en plattform i Nordsjön. Vidare har bolaget även börjat hyra ut repeatrar för användning på tåg i Norge. Vid periodens utgång uppgick orderboken till 89,7 MSEK, vilket Maven arbetar med att fullgöra och leverera på.
Negativ resultatutveckling under perioden
Rörelseresultatet (EBIT) under Q1-22 uppgick till -4,7 MSEK (0,7), den negativa resultatutvecklingen är främst hänförlig till ökade kostnader i samband med bolagets expansion samt senareläggning av produktion orsakad av brist på IC-komponenter. Att kostnaderna ökar inför en bredare expansion är inget nytt, men med rätt typ av investeringar antas det långsiktiga utfallet överträffa den kortsiktiga effekten, vilket redan börjar bära frukt för Maven, då bolaget expanderar på både befintliga marknader och in i nya länder. Avseende bristen på IC-komponenter, vilket fortsatt tynger kostnadssidan, arbetar Maven kontinuerligt med att säkerhetsställa tillgången på komponenter. Å ena sidan leder investeringar i lagerhållning till att bolaget binder kapital i varulagret vilket begränsar möjligheten att använda likvida medel till andra investeringar, å andra sidan anser Analyst Group att bygga upp lagret under rådande komponentbrist som strategiskt riktigt för att kunna leverera på den stora orderboken, varför vi inte drar några större växlar kring kapitalbindningen. Sammantaget anser Analyst Group att Maven står inför en spännande period då bolaget återigen levererar en växande orderbok, vilket bäddar för tillväxt framgent.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Maven.