Pressmeddelanden
Påfylld kassa och attraktiv risk-reward
I och med företrädesemissionen om 32 MSEK under oktober, vilken tecknades till 116 %, har Aptahem säkrat finansieringen av den inledande delen av GLP-toxikologistudien, vilket är en nödvändig del av de sista pusselbitarna i den prekliniska fasen innan Bolaget kan gå in i klinik, där Fas 1-studien planeras inledas under andra kvartalet 2022. Aktien har sedan dess tappat mark vilket vi anser är fundamentalt omotiverat, varför vi i samband med Q3-rapporten väljer att lämna vårt värderingsintervall oförändrat. Vi upprepar därmed vår positiva syn på Aptahem, där vi genom en riskjusterad nuvärdesmodell (rNPV) ser ett motiverat bolagsvärde för Aptahem om ca 265 MSEK idag, motsvarande 4,0 kr (4,0) per aktie i ett Base scenario.
- God kostnadskontroll, stärkt kassa och låg burn rate
En betydande del av Aptahems kostnader utgörs ännu av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q3-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 1,8 MSEK (3,1) vilket motsvarar en minskning om ca 42 % och är givetvis något vi ser positivt på. Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till ca 13 MSEK vid utgången av september och efter kvartalets utgång genomfördes förträdesemissionen vilken tillförde Aptahem en nettolikvid om ca 27 MSEK. Aptahem har således en stark finansiell ställning idag, och via teckningsoptionerna TO5 och TO6 kan Bolaget komma att tillföras ytterligare ca 17-24 MSEK respektive ca 10-13 MSEK, före emissionskostnader. Sett till Aptahems burn rate uppgick denna under Q3-20 till ca -1,4 MSEK/månad, att jämföra med -1,2 MSEK/månad under Q2-20. Kapitalförbrukningen höll sig således på en fortsatt låg nivå.
- Fortsatta triggers i form av studieresultat
I vår föregående analys skrev vi om potentiellt närliggande triggers hänförliga till studien vid Örebros Universitet, samt resultat från studien vid University Health Network (UHN) i Toronto. Studien i Örebro fortsätter där resultat kommer att meddelas så snart de är sammanställda och färdigrapporterade. Gällande studien vid UHN så har denna drabbats av förseningar hänförliga till Covid-19. Vi kvarhåller dessa två studier, och dess resultat, som fortsatta potentiella triggers i aktien.
- Lämnar vårt värderingsintervall oförändrat
Senast presenterade delårsrapport (Q3) var i linje med våra förväntningar och med en stark balansräkning är Aptahem redo att ta steget in i nästa år och fortsatt närma sig klinik, där ett avtal nyligen ingåtts med tyska Granzer Regulatory Consulting and Services för förberedelsearbete inför klinisk fas. Senaste veckorna har aktien befunnit sig i en nedåtgående trend, vilket vi anser är fundamentalt omotiverat. Vi behåller därmed vårt värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
På väg mot kliniska studier i människa
Vi närmar oss slutet av ett turbulent 2020 och i senaste kvartalsrapportens VD-ord kunde vi utläsa två potentiella triggers att se fram emot framgent i form av studieresultat, dels från Kanada, dels från Sverige. Dessutom pågår ett flertal andra intressanta diskussioner med olika parter runt om i världen. Om dessa diskussioner leder till konkreta samarbeten är för tidigt att säga, men om så skulle vara fallet kan det utgöra starka värdedrivare i aktien. Detta, i kombination med potentiella kliniska framsteg under kommande kvartal, är viktigt att bevaka ur ett investerarperspektiv. Under oktober genomförs en företrädesemission om ca 32 MSEK, vilket därmed stärker Aptahems kassa, minskar den finansiella risken och möjliggör nästa steg i Bolagets utveckling. Genom en riskjuterad nuvärdesmodell (rNPV) ges ett motiverade bolagsvärde för Aptahem om ca 265 MSEK idag, motsvarande 4,0 kr per aktie i ett Base scenario.
- Studieresultat som kan utgöra värdedrivare
Under juni meddelade Aptahem att de första preliminära resultaten från Örebro universitet bekräftar Apta-1s antiinflammatoriska och icke-toxiska egenskaper samt visade potential på att ha positiv effekt på inflammation i blodkärl. Studierna fortsätter under hösten och positiva resultat borde rimligen få en positiv effekt på bolagsvärdet. Även studieresultaten från forskargruppen i Kanada, som studerar Apta-1 i en unik coronavirus-modell, är intressanta att bevaka och kan också utgöra en stark värdedrivare i aktien.
- Optimerad tillverkningsprocess
Under augusti meddelade Aptahem att de inleder tillverkningen i större skala efter att LGC Bioresearch Technologies Inc. (LGC) har slutfört det process-utvecklingsarbete (PU) som möjliggör en pilotproduktion i större skala av Apta-1. Den här tillverkningsomgången av Apta-1 är nu den första som körs i större skala som icke-GMP material, och är avsett att användas till GLP-toxikologiska studier. Det genomförda PU-arbetet gör det också möjligt att tillverka Apta-1 enligt Good Manufacturing Practice (GMP) för användning i den kommande first-in-human-studien. Arbetet fortsätter nu för att optimera tillverkningskostnaderna, vilket därmed resulterar i lägre bruttokostnader, och för att förbättra processarbetet ytterligare, såsom utbyte och renhet.
- Uppdaterat värderingsintervall
Senast presenterade delårsrapport (Q2) var i linje med våra förväntningar och vi har nu en spännande avslutning på 2020 att se fram emot. I rapporten skriver Aptahem bl.a. ”[…] Nu är det full fart framåt, och som vanligt kommer vi att hålla er informerade så fort det är möjligt i enlighet med de regelverk som följer publika bolag”. I samband med pågående företrädesemission under oktober har vi gjort vissa justeringar i vårt värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear, vilket framgår i analysen.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Siktet inställt på att ta steget in i klinik
Aptahem utvecklas väl och vi ser fortsatt att Bolaget har goda möjligheter att ta vidare Apta-1 i kommande kliniska faser, där teamet närmast har stärkts med en Clinical Research Director (CRD) med lång och mångsidig erfarenhet inom kliniskt utvecklingsarbete. Sepsis, som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt, är ett livshotande sjukdomstillstånd och behovet av ett läkemedel likt Apta-1 är högst aktuellt. Potentiella kliniska framsteg under kommande kvartal utgör fortsatt starka värdedrivare i aktien och genom en riskjuterad nuvärdes-modell (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK idag, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
- Ett flertal intressanta diskussioner pågår
Apta-1 skulle kunna hjälpa patienter som hamnar i kritiskt tillstånd vid virusinfektion, eftersom det kan visa sig vara sepsis. För att undersöka om Apta-1 har dessa egenskaper, håller Aptahem för närvarande på att diskutera olika modeller och potentiella samarbeten med forskargrupper runt om i världen. Om dessa diskussioner leder till konkreta samarbeten är för tidigt att säga, men om så skulle vara fallet kan det utgöra en positiv ”trigger” i aktien.
- Substanstillverkningen måste fortsatt optimeras
LGC i USA, som är Aptahems tillverkare av substanser, arbetar fortsatt med att optimera sin tillverkningsprocess för att kunna klara av större kvantiteter substanser till en acceptabel kostnadsnivå. Det är av stor vikt att tillverkningen kan ske kostnadseffektivt, inte minst med tanke på de betydligt större mängder som kommer att behövas i kliniska studier framgent samt att skapa starka argument mot potentiella licenstagare. Aptahem kan ännu inte ge någon prognos för när i tiden en optimerad process för större mängd substanser kan uppnås, varför detta fortsatt är en viktig parameter att bevaka ur ett investerarperspektiv. Samtidigt så kan Bolaget dock genom sitt samarbete med AxoLabs tillverka högkvalitativ Apta-1 som väl täcker Aptahems FoU-behov, vilket innebär att Aptahem inte har någon begränsning i de pågående och planerade kompletterande prekliniska studier som Bolaget löpande önskar bedriva.
- Har genomfört nyckelrekrytering av CRD
I samband med nästa steg i utvecklingen av Apta-1 har Aptahem under april stärkt teamet med Suzanne Kilany som tar rollen som Clinical Research Director (CRD). Suzanne kommer primärt att leda och koordinera planerings- och förberedelsearbetet för att ta Apta-1 till klinisk fas I. Med tanke på Suzannes tidigare erfarenhet ser vi mycket positivt på rekryteringen.
- Behåller vårt tidigare värderingsintervall
I samband med Q1-rapporten har inga direkta justeringar gjorts avseende de finansiella prognoserna och vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Ny marknadsdata visar tydligt på behovet av Apta-1
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebär stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
- Ny skrämmande marknadsdata presenterad
I en publicerad studie från januari i år har ny skrämmande statistik presenterats avseende antalet dödsfall relaterade till sepsis. Nya beräkningar visar nu att antalet dödsfall i sepsis har underskattats med 50 %, där nyinsamlad data visar att 49 miljoner människor årligen drabbas av tillståndet, varav 11 miljoner dör. Studien påvisar att sepsis varje år är orsaken till ca 20 % av alla dödsfall i världen, eller mer än 20 dödsfall per minut, det gör sepsis dödligare än alla cancerformer tillsammans. Orsaken till denna diskrepans är att tidigare beräkningar har baserats på statistik från en handfull västländer och att den underliggande dödsorsaken sepsis inte har redovisats korrekt i låg- och medelinkomstländer.2 Det här visar tydligt på behovet av nya behandlingsmetoder. Aptahems läkemedelskandidat Apta-1 genomgick nyligen en studie i icke-humana primater (NHP) vilken visade att Apta-1, jämfört med dagens behandlingar, kan adressera bl.a. både koagulationsprocessen och inflammationsprocessen i sepsis.
- Licensmodell leder till lägre risk
Givet att Apta-1 går vidare till kliniska studier kommer kapitalbehovet öka och för att kunna finansiera studierna förväntas Aptahem sluta licensavtal för Apta-1 innan Klinisk Fas 2 inleds. Genom licensavtal kan Aptahem få hjälp med finansieringen av studier och utveckling, bland annat genom upfront- och milstolpsbetalningar. Dessutom blir kostnaderna lägre vid kommersialisering eftersom Aptahem då slipper försäljningskostnader etc.
- Behåller vårt tidigare värderingsintervall
I samband med Q4-rapporten har inga direkta justeringar gjorts avseende de finansiella prognoserna och vi väljer att behålla vårt tidigare värderingsintervall för samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear. Med tanke på läkemedelsbranschen karaktärsdrag, kan det tänkas att ett avtal om licensiering sker antingen under den pre-kliniska fasen, alternativt under Klinisk Fas 2. Detta då det rent statistiskt har visat sig att avtal av denna typ är ovanligare att slutas under Klinisk Fas 1. Utifrån gjord riskjusterad kassaflödesmodell, värderas Aptahem till ett nuvärde om 5,5 kr per aktie i ett Base scenario.
7
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
8
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Lovande utveckling av unikt läkemedel för svårbehandlat sjukdomstillstånd
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 32 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebär stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
- Apta-1 baseras på aptamerer för att bekämpa sepsis med hög precision
Aptahems läkemedelskandidat Apta-1 baseras på aptamerteknologi vilket ger möjligheten att angripa ett förutbestämt mål, i det här fallet sepsis, med hög precision och effektivitet. I dagsläget finns ingen effektiv behandling mot sepsis och generellt används antibiotika vid behandling, vilket enbart kan visa effekt i tidiga stadier av sepsis. Många som söker vård får sepsisdiagnosen relativt sent i sjukdomsförloppet, vilket gör det svårare att behandla med traditionella metoder. Med tanke på avsaknaden av en effektiv behandling har Apta-1 möjlighet att snabbt ta marknadsandelar när läkemedlet eventuellt når marknaden.
- Licensavtal väntas ingås innan Klinisk Fas 2
För närvarande befinner sig Apta-1 i pre-klinisk fas och genomför bland annat toxstudier och säkerhetsstudier. När det finns resultat från kliniska studier, exempelvis Klinisk Fas 1, förväntas potentiella licenstagare få upp ögonen för Apta-1 vilket möjliggör licensavtal. Analyst Group estimerar att Klinisk Fas 1 slutförs under 2021 och vid goda resultat väntas Aptahem skriva under ett licensavtal i slutet av år 2021, vilket förväntas underlätta fortsatta kliniska studier och utgör en tydlig värdedrivare.
- Licensmodell leder till lägre risk
Givet att Apta-1 går vidare till kliniska studier kommer kapitalbehovet öka och för att kunna finansiera studierna förväntas Aptahem sluta licensavtal för Apta-1 innan Klinisk Fas 2 inleds. Genom licensavtal kan Aptahem få hjälp med finansieringen av studier och utveckling, bland annat genom upfront- och milstolpsbetalningar. Dessutom blir kostnaderna lägre vid kommersialisering eftersom Aptahem då slipper försäljningskostnader etc.
- I ett Base scenario värderas Aptahem till 5,5 kr
Med tanke läkemedelsbranschen karaktärsdrag, kan det tänkas att ett avtal om licensiering sker antingen under den pre-kliniska fasen, alternativt under Klinisk Fas 2. Detta då det rent statistiskt har visat sig att avtal av denna typ är ovanligare att slutas under Klinisk Fas 1. Utifrån gjord riskjusterad kassaflödesmodell, värderas Aptahem till ett nuvärde om 5,5 kr per aktie i ett Base scenario.
8
Värdedrivare
1
Historisk lönsamhet
7
Ledning & Styrelse
9
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på Aptahems Q2-rapport
2020-08-26
Idag den 26 augusti 2020 publicerade Aptahem sin delårsrapport för andra kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
”Bättre kassaflöde än väntat och triggers att se fram emot i form av studieresultat, Aptahem har en spännande höst framför oss”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Som väntat uppgick försäljningen under Q2-20 till noll kronor, mer intressant var det att läsa om hur Aptahems kostnadsmassa och finansiella ställning utvecklats under årets andra kvartal. En betydande del av bolagets kostnader utgörs av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q2-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 1,6 MSEK (2,7) vilket motsvarar en minskning om ca 40 % mot jämförbart kvartal 2019 men samtidigt en ökning om 120 % från första kvartalet 2020 (förvisso då från låga nivåer). Jämfört med Q1-20 bidrog det till att Aptahems totala rörelsekostnader ökade med 0,9 MSEK, från 3,0 MSEK under Q1-20 till 3,9 MSEK under Q2-20.
Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till 17,6 MSEK vid utgången av juni (Q2-20), vilket kan jämföras med 21,6 MSEK vid utgången av mars (Q1-20). Som vi skrev i vår senaste aktieanalys av Aptahem under maj, så hade bolaget under första kvartalet 2020 ett kraftigt förbättrat kassaflöde jämfört med föregående kvartal (Q4-19) där förklaringen var att bolagets förutbetalda kostnader som tidigare tillgångsförts i balansräkningen, till större del tillgodoräknades kassaflödet på ett positivt vis under Q1-20. Med tanke på att balansposten i Q1-rapporten blev i stort sett ”nollad”, räknade vi inte med att samma positiva effekt skulle uppstå under Q2-20. Så blev också fallet, vilket tydliggörs genom att beräkna Aptahems burn rate vilken under Q2-20 uppgick till ca -1,3 MSEK/månad, att jämföra med -0,1 MSEK/månad under Q1-20. Samtidigt hade vi estimerat en kapitalförbrukning om -2 MSEK/månad, vilket innebär att det faktiska utfallet och kassaflödet var bättre än väntat och är såklart något vi ser positivt på.
Utifrån VD-ordet kan det utläsas att det åtminstone finns två potentiella triggers att se fram emot framgent, dels i form av studieresultaten från Örebro universitet, dels studieresultaten från forskargruppen i Kanada som studerar Apta-1 i en unik coronavirus-modell. Positiva resultat från dessa studier kan komma att utgöra starka värdedrivare i aktien.
I övrigt anser vi att Q2-rapporten var i linje med våra förväntningar och att vi nu har en spännande höst att se fram emot. I VD-ordet skriver Mikael Lindstam bl.a. ”[…] Nu är det full fart framåt, och som vanligt kommer vi att hålla er informerade så fort det är möjligt i enlighet med de regelverk som följer publika bolag”.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Analyst Group kommenterar produktion i större skala av Apta-1
2020-08-12
I måndags den 10 augusti 2020 meddelade Aptahem att de inleder tillverkningen i större skala efter att LGC Bioresearch Technologies Inc. (LGC) har slutfört det processutvecklingsarbete (PU) som möjliggör en pilot-produktion i större skala av Apta-1. Aktien svarade kraftigt positivt med en uppgång på 34 % och klättrade därmed över ”3-kronor-gränsen”. Samtidigt upprepar vi att vi ser en fortsatt god uppsida till 5,5 kr i vårt Base scenario, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Kort sammanfattning av nyheten:
- Den här tillverkningsomgången av Apta-1 är nu den första som körs i större skala som icke-GMP material, och är avsett att användas till GLP-toxikologiska studier.
- Det genomförda PU-arbetet gör det också möjligt att tillverka Apta-1 enligt Good Manufacturing Practice (GMP) för användning i den kommande first-in-human-studien.
- Arbetet fortsätter nu för att optimera tillverkningskostnaderna, vilket därmed resulterar i lägre bruttokostnader, och för att förbättra processarbetet ytterligare, såsom utbyte och renhet.
”Som vi tidigare underströk i vår analys från i maj, så är arbetet kring att optimera tillverkningsprocessen för att kunna klara av större kvantiteter substanser till en acceptabel kostnadsnivå mycket viktigt. Det är av stor vikt att tillverkningen kan ske kostnadseffektivt, inte minst med tanke på de betydligt större mängder som kommer att behövas i kliniska studier framgent samt att skapa starka argument mot potentiella licenstagare. Vi ser därför såklart positivt på nyheten från i måndags”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Aptahem kommer att publicera sin rapport för årets andra kvartal onsdagen den 26 augusti. Vi kommer kort därefter att återkomma med en uppdaterad aktieanalys.
Kommentar på test av Apta-1 i coronavirus-modell
2020-07-14
Den 9 juli 2020 meddelade Aptahem att de ingår ett samarbete med University Health Network i Kanada för att testa Apta-1 i en coronavirus-modell.
“Nyheten är mycket intressant och aktien svarade tydligt med en uppgång på 14 % på stängningskursen om 2,63 kr under nyhetsdagen (högsta kurs 3,10 kr). Samtidigt ser vi en fortsatt god uppsida till 5,5 kr i vårt Base scenario”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Sammanfattning av nyheten
Samarbetet syftar till att utvärdera den antikoagulanta Apta-1 som en hämmare av hyperinflammatorisk respons och en inducerare av vävnadsreparation för att potentiellt kunna behandla sjukdomen Covid-19. Forskarteamet i Kanada, som leds av professor Mingyao Liu, har utvecklat en unik in vivo coronavirus-inducerad akut lungmodell för att studera SARS med patologiska funktioner som är gemensamma för SARS och Covid-19. Det är den enda in vivo-modellen i sitt slag i världen.
Professor Liu berättar att ” […] bristen på en specifik behandling för Covid-19 kräver omfattande forskning. Den potentiella användningen av Apta-1 som en framtida behandling inger nytt hopp om att kunna bemästra den här utmaningen”.
Professor Liu är en av ledarna för en av världens främsta forskarlag för lungtransplantation, vilket gör honom väldigt kunnig och erfaren inom området för allvarliga lungskador.
Vad händer framåt?
Just nu inväntar Aptahem resultaten av hur Apta-1 verkar i den nämnda innovativa in vivo-modellen. Om utfallet är positivt kan arbetet resultera i att utveckla Apta-1 till en potentiell behandling för patienter som drabbats av virus-orsakade symptom, såsom de patienter som fått en allvarlig Covid-19. En sådan nyhet anser vi skulle utgöra en minst sagt stark värdedrivare i Aptahem-aktien, och blir således en intressant faktor att bevaka för en investerare framgent.
Kommentar på Aptahems studieresultat
2020-07-01
Den 30 juni 2020 meddelade Aptahem att i samband med en studie vid Örebro universitet, har preliminära data kunnat bekräfta Apta-1s tidigare kända antiinflammatoriska och icke-toxiska egenskaper samt kunna visa på nya upptäckter som potentiellt kan ha positiv effekt vid inflammation i blodkärl.
“Vi ser såklart positivt på att Aptahem har ännu en studie i ryggen som bekräftar Apta-1s goda egenskaper”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Bakgrund till studien
Samarbetet kring studien har skett med Cardiovascular Research Centre (CVRC) vid Örebro universitet med stöd av KK stiftelsens Prospektutlysning, där nyligen de första resultaten genererats. De preliminära data som Aptahem har tagit del av bygger på en inflammationsbaserad endotelcellsmodell (vävnaden på insidan av ett blodkärl) och en modell för att studera hur trombocyterna (blodplättarna) aggregerar. Resultaten visar att Apta-1 inte generellt påverkar trombocytaggregation vilket är en fördel eftersom trombocyterna annars skulle riskera att bilda blodproppar i kärlet. Vidare har inflammatoriska proteiner som är kopplade till endotelceller studerats och Apta-1 verkar hämmande på flera proteiner involverade i inflammation som frisätts i aterosklerotiska plack. Detta är också positivt, eftersom inflammation är en central mekanism vid t.ex. åderförfettning (ateroskleros). Även cytotoxicitet har studerats och Apta-1 uppvisar inget tecken på detta vilket bekräftar Apta-1s sedan tidigare kända prekliniska säkerhetsprofil.
Vad händer framåt
I pressmeddelandet framgår information att resultaten nu kommer att följas upp med en betydligt större studie, där arbetet kommer att fortsätta efter semesterperioden då verifiering och utveckling av studierna på Apta-1 i kardiovaskulära modellsystem expanderar.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem utvecklas väl och vi ser fortsatt att Bolaget har goda möjligheter att ta vidare Apta-1 i kommande kliniska faser, där teamet nyligen har stärkts med en Clinical Research Director (CRD) med lång och mångsidig erfarenhet inom kliniskt utvecklingsarbete. Sepsis, som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt, är ett livshotande sjukdomstillstånd och behovet av ett läkemedel likt Apta-1 är högst aktuellt. Potentiella kliniska framsteg under kommande kvartal utgör fortsatt starka värdedrivare i aktien och genom en riskjuterad nuvärdesmodell (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK idag, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Uppföljning på Aptahems Q1-rapport
2020-05-14
Idag den 14 maj 2020 publicerade Aptahem sin delårsrapport för första kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Som väntat uppgick försäljningen under Q1-20 till noll kronor, mer intressant var det att läsa om hur Aptahems kostnadsmassa och finansiella ställning utvecklats under inledningen av 2020. En betydande del av bolagets kostnader utgörs av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q1-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 0,7 MSEK (1,2) vilket motsvarar en minskning om 42 %. Bolagets totala rörelsekostnader minskade med 0,5 MSEK, från 3,5 MSEK under jämförbart kvartal Q1-19 till nu 3,0 MSEK under Q1-20. Kvartalets minskade rörelsekostnader, i kombination med ett positivt rörelsekapital om 2,7 MSEK, resulterade i att bolagets operativa kassaflöde uppgick till -0,3 MSEK, vilket är en kraftig förbättring mot -6,9 MSEK under Q1-19.
”Vi ser mycket positivt på att Aptahem utvecklas med en minst sagt god kostnadskontroll under kvartalet, något som är av stor vikt i dagens läge. Med en kassa som uppgår till ca 21,6 MSEK vid utgången av mars har bolaget idag en stark finansiell ställning. Det kliniska arbetet verkar fortgå enligt plan, där Aptahem skriver att de för diskussioner med ett flertal kontraktsforskningsorganisationer samt kliniska grupper runt om i världen för att på bästa sätt kunna planera för First in Human. Analyst Group bedömer att potentiella nyheter kring detta kan utgöra bra värdedrivare i aktien på kort sikt”, säger ansvarig analytiker.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 49 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebära stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 265 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys på Aptahem.
Kommentar på Aptahems Q4-rapport
2020-02-12
Idag den 12 februari 2020 publicerade Aptahem sin bokslutskommuniké för 2019.
I vår kommentar inför rapporten igår nämnde vi att vi primärt skulle fokusera på följande delar:
- Mikael Lindstams VD-ord
- Aptahems finansiella ställning
I VD-ordet tycker vi att en bra sammanfattning ges av Aptahems nuläge, bolaget nämner att de känner sig stärkta inför ett nytt år med nyligen uppnådda milstolpar i ryggen som visar på Apta-1:s potential. Den nyligen publicerade studien som indikerar att antalet människor som dör i sepsis kraftigt har underskattats är något som påvisar vikten av Apta-1 och tydligt belyser värdet av Aptahems kliniska arbete och forskning. Aptahems förberedelser inför första studien i människa, fas 1-studie, sker just nu i parallella spår för att kunna säkerställa rätt prioriteringar. Flertalet saker har redan kommit på plats, till exempel initiering av formuleringsarbetet av Apta-1 vilken ska användas i klinik genom det avtal Aptahem slöt med Recipharm i slutet av 2019.
Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till 22 MSEK vid utgången av december (Q4), vilket kan jämföras med 17 MSEK vid utgången av september (Q3). Under fjärde kvartalet har Aptahem erhållit en nettolikvid om cirka 11 MSEK genom inlösen av tidigare emitterad teckningsoption (TO4), justerat för denna uppgick bolagets operativa burn rate till 2 MSEK per månad under sista kvartalet 2019. Med samma kapitalförbrukning och rapporterad kassa vid utgången av december, är därmed Aptahem finansierade till hösten 2020, allt annat lika.
Att ha i åtanke som investerare
Det är inte ovanligt för läkemedelsbolag som har en bra medvind i verksamheten att vilja accelerera utvecklingstakten ytterligare och då genomföra en offensiv kapitalanskaffning. Något sådant har dock inte kommunicerats men är något vi anser att en investerare som riktar sig mot medicinteknik- och läkemedelsbolag generellt bör ha i åtanke.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar miljontals människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebära stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.
Kommentar inför Aptahems Q4-rapport
2020-02-11
Imorgon den 12 februari 2020 publicerar Aptahem sin bokslutskommuniké för 2019.
Inför rapporten imorgon kommer vi primärt att fokusera på följande delar:
- Mikael Lindstams VD-ord
- Aptahems finansiella ställning
I VD-ordet hoppas vi kunna få ta del av mer information kring hur nuläget ser ut gällande det kliniska arbetet och hur det fortlöpt senaste tiden. En annan viktig faktor som vi kommer titta närmare på är hur kostnadsbasen har utvecklats under Q4-19, där vi framförallt kommer undersöka vad bolagets s.k. burn rate uppgått till. Precis som för de flesta mindre medicinteknik- och läkemedelsbolag, har även Aptahem historiskt varit beroende av olika finansieringsalternativ och är något som är fortsatt avgörande för att bolaget ska kunna förverkliga sin kommersiella resa. I samband med rapporten imorgon får vi mer information om hur balansräkningen ser ut och således vad kapitalförbrukningen uppgick till under sista kvartalet 2019. Det kan ge en indikation om hur pass stark Aptahems finansiella ställning är idag.
Ny marknadsdata presenterad – tidigare siffror har kraftigt underskattats
I en nyligen publicerad studie indikeras att antalet människor som dör i sepsis kraftigt har underskattats, närmare bestämt dubbelt så många som man tidigare trott. Enligt de nya beräkningarna drabbas 49 miljoner av tillståndet årligen varav 11 miljoner dör, vilket gör sepsis dödligare än alla cancerformer tillsammans. Läs mer på Aptahems hemsida via denna länk.
Hur vi ser på Aptahem som investering
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar miljontals människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebära stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Aptahem sluter avtal med Recipharm om Apta-1 inför Klinisk Fas 1
2019-11-21
Aptahem meddelade den 20 november att bolaget slutit avtal med kontraktstillverkaren Recipharm angående tillverkning av substansen för Aptahems läkemedelskandidat Apta-1.
Recipharm kommer att ta fram den farmaceutiska formuleringen av Apta-1 inför kommande Klinisk Fas 1-studie. Enligt pressmeddelandet inleds formuleringsarbetet av Apta-1 omedelbart, vilket kan ses som ett tecken på att Klinisk Fas 1 kan sättas igång snabbt efter att Apta-1 blir godkänt för kliniska studier.
“Vi rör oss nu med full fart framåt i utvecklingsprocessen av Apta-1 och med detta samarbete i hamn är jag övertygad om att vi kommer kunna accelerera ytterligare,” säger Mikael Lindstam, VD på Aptahem.
Analyst Group bedömer nyheten som positiv, då detta är ett fortsatt steg framåt mot kliniska studier och möjligen ökar intresset något från potentiella licenstagare då ytterligare en pusselbit finns på plats.
Utdrag ur aktieanalys som publicerades den 22 oktober 2019. Läs den här.
Aptahem har utvecklat en teknologi som använder aptamerer för att utveckla läkemedlet Apta-1 mot sepsis och septisk chock. Sepsis är ett livshotande sjukdomstillstånd som årligen drabbar ca 32 miljoner människor globalt. Dödligheten bland sepsispatienter är hög och de som överlever drabbas ofta av permanenta skador på organ som förutom lidande ett lidande för individen också kan innebär stora samhällskostnader, vilket leder till starka incitament att motverka sjukdomstillståndet. Genom en värdering baserat på ett riskjusterat nuvärde (rNPV) motiveras ett potentiellt bolagsvärde för Aptahem om 267 MSEK, motsvarande 5,5 kr per aktie, i ett Base scenario.
Okt
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Maj
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Okt
Aktieanalys på Aptahem
Sep
Intervju med Aptahems VD Mikael Lindstam
Aktiekurs
1.3
Värderingsintervall
2020-12-07
Bear
1,2 SEKBase
4,0 SEKBull
5,3 SEKUtveckling
Huvudägare
2020-12-31
2020-10-13
Kommentar på Aptahems Q3-rapport
2020-11-30
Idag den 30 november 2020 publicerade Aptahem sin delårsrapport för tredje kvartalet 2020. Följande är våra tankar om rapporten.
Som väntat uppgick nettoförsäljningen under Q3-20 till noll kronor, mer intressant var det att läsa om hur Aptahems kostnadsmassa och finansiella ställning utvecklats under årets tredje kvartal. En betydande del av bolagets kostnader utgörs ännu av utvecklingskostnader, vilka kostnadsförs löpande. Under Q3-20 var de samlade utvecklingskostnaderna, exklusive egna personalkostnader, 1,8 MSEK (3,1) vilket motsvarar en minskning om ca 42 % mot jämförbart kvartal 2019 men samtidigt en ökning om 13 % från andra kvartalet 2020. Jämfört med Q2-20 bidrog det till att Aptahems totala rörelsekostnader ökade med 0,3 MSEK, från -3,9 MSEK under Q2-20 till 4,2 MSEK under Q3-20. Ökningen är dock marginell och det är även viktigt att påpeka att Aptahem under oktober genomfört en företrädesemission, vilket, även om emissionen skedde efter kvartalets utgång, i viss grad kan ha påverkat kostnadsbilden under Q3.
Gällande den finansiella ställningen uppgick Aptahems likvida medel till 12,9 MSEK vid utgången av september (Q3-20), vilket kan jämföras med 17,6 MSEK vid utgången av juni (Q2-20). Som nämnt har Aptahem efter senaste kvartalets utgång genomfört en förträdesemission, vilken tecknades till 116 % och därmed tillförde bolaget ca 32 MSEK före emissionskostnader. Aptahem har således en stark finansiell ställning idag, och via teckningsoptionerna TO5 och TO6 kan bolaget komma att tillföras ytterligare ca 17-24 MSEK före emissionskostnader respektive ca 10-13 MSEK före emissionskostnader. Sett till Aptahem burn rate uppgick denna under Q3-20 till ca -1,4 MSEK/månad, att jämföra med -1,2 MSEK/månad under Q2-20.
I och med företrädesemissionen har Aptahem säkrat finansieringen av den inledande delen av GLP-toxikologistudien, vilket är en nödvändig del av de sista pusselbitarna i den prekliniska fasen innan bolaget kan gå in i klinik. Kapitalet ger även Aptahem möjlighet att färdigställa substanstillverkningen som behövs inför de avslutande toxstudierna.
Vidare, i vår senaste analys skrev vi om potentiellt närliggande triggers i form av studieresultat från den studie som pågår vid Örebro Universitet, samt studien vid University Health Network (UHN) i Toronto. Resultaten från Örebro har dock ännu inte kommunicerats och gällande studien vid UHN så har denna drabbats av förseningar hänförliga till Covid-19. Vi kvarhåller således dessa två studier, och dess resultat, som fortsatta potentiella triggers i aktien.
I övrigt anser vi att Q3-rapporten var i linje med våra förväntningar och vi kommer inom kort att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Aptahem.