CirChem AB är ett svenskt Cleantech-företag grundat år 2013 med missionen att återvinna lösningsmedel och minska industrins totala klimatavtryck. Det långsiktiga målet och visionen är att inom fem år bli en ledande leverantör på den nordeuropeiska marknaden inom återvinning av lösningsmedel, där CirChem har en lösning som gör det möjligt för industrin att kraftigt minska sina utsläpp och samtidigt öka lönsamheten. Det ger upphov till en ”win-win-win”-situation för kunden, CirChem och klimatet.
Pressmeddelanden
Gör sig redo för utbyggd kapacitet
CirChem presenterade nyligen sin Q1-rapport vilken var i linje med våra estimat. Bolaget fortsätter teckna viktiga kundavtal och den 9 juni ska huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen ske avseende det utökade tillståndet om att hantera en årsvolym om 20 000 ton. Hur detta faller ut kan potentiellt komma att utgöra en stark trigger i aktien. Trots en turbulent omvärld anser vi att CirChem fortsätter ta steg framåt, och utifrån gjorda estimat samt tillämpade värderingsantaganden i denna analysuppdatering härleder vi ett nuvärde per aktie om 12,8 kr på 2022 års prognos.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q1-22 uppgick CirChems rörelsekostnader till -5,9 MSEK, att jämföra med ca -5,6 MSEK under Q4-21. Det blir således tydligt att CirChem har utvecklats med en god kostnadskontroll även under årets inledande månader. Sett till vår helårsprognos utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
- Har finansiella muskler
I vår förra analys hade vi estimerat att CirChems kassa skulle uppgå till omkring 28-29 MSEK vid utgången av mars, att jämföra med faktiskt utfall om ca 7,7 MSEK. Dock är förklaringen till den stora diskrepansen att CirChem först under april erhöll tidigare nettoemissionslikvid om ca 20 MSEK. Skulle detta istället ha inkommit under mars hade likviden ”hunnit” tillgodoräknas sista balansdagen i Q1 (31 mars), varpå CirChems kassa hade uppgått till ca 28 MSEK och således varit i linje med vår prognos.
- Viktig förhandling med Mark- och miljödomstolen
Vad gäller ansökan om utökat miljötillstånd till 20 000 ton per år har CirChem fått beskedet att huvudförhandling äger rum hos Mark- och miljödomstolen den 9 juni. Därefter kommer det dröja ytterligare en tid innan beskedet kommer. Att CirChem skulle få ett tillstånd på plats innebär att det blir enklare att förhandla och skriva kontrakt med kunder för volymer som överstiger dagens kapacitet. Vi ser således fortsatt att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare, och att detta kan komma att ske innan årets slut.
- Justerat värderingsintervall
Med Q1-rapporten presenterad, där intäkterna likt väntat var på låga nivåer, har CirChem en bit kvar till vår helårsprognos för 2022. Med ett utökat miljötillstånd som potentiellt ligger nära väljer vi dock att i denna uppdatering lämna våra estimat oförändrade. Vad gäller vår applicerade EV/EBTDA-multipel har vi däremot antagit en försiktigare ansats och justerar från tidigare 14x till istället 12x på 2026 års prognos. Detta, i kombination med en högre diskonteringsränta till följd av ett ökat avkastningskrav i marknaden, resulterar i ett lägre värderingsintervall, vilket framgår i denna analys. Med det sagt vill vi understryka att vi fortsatt anser att CirChem rent operativt tar steg i rätt riktning, men att det inte går att ignorera befintligt marknadssentiment ur ett värderingsperspektiv.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Finansiella muskler möjliggör utbyggnad
CirChem presenterade nyligen sin Q4-rapport, vilken var i linje med våra förväntningar. Även om Bolaget under inledningen av 2022 varit drabbade av Covid-19 ser vi att steg fortsatt tas mot att bli en större aktör inom återvinning av lösningsmedel. Att kassan fyllts på rejält under februari ser vi såklart positivt på, då detta bidrar till att möjliggöra den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön. Eftersom CirChem fortsätter ta kliv framåt, samt med hänsyn till den aktuella kapitalstrukturen efter genomförd företrädesemission, upprepar vi vårt värderingsintervall i termer av motiverat bolagsvärde i ett Base scenario. Med hänsyn till de nu 16M utestående aktierna, motsvarar det ett nuvärde om 16,1 kr per aktie.
- Fortsatt ökat intresse
Med CirChems erbjudande kan aktörer öka sin återvinning, minska kostnader för förbränning samt korta ned långa, och i många fall internationella, transportsträckor. I ljuset av ökad geopolitisk oro har dessutom allt fler aktörer börjat överväga att minska sitt beroende av insatsvaror från ”riskfyllda” områden. Detta gynnar en aktör likt CirChem.
- Har fyllt på kassan
Under februari tillfördes CirChem ca 20 MSEK i nettolikvid via den tidigare annonserade företrädesemissionen. Med hänsyn till detta, och ett antagande om att Bolagets kapitalförbrukning under Q1-22 varit i linje med Q4-21, d.v.s. -2 MSEK/månad, uppskattar vi att CirChems kassa uppgår till omkring 28-29 MSEK per den sista mars 2022. Befintlig kassa antas primärt vara öronmärkt för fortsatt utveckling av CirChems kärnverksamhet, där vi anser att Bolaget vilar på en stark finansiell ställning vilket möjliggör den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön, vilket i sin tur kommer leda till att CirChem kan ta emot större volymer från kunder.
- Justerat värderingsintervall efter emission
Vi anser att CirChem utvecklas enligt plan, varför vi därmed håller fast vid det bolagsvärde som vi tidigare ansett varit motiverat i samtliga av våra tre scenarion Base-, Bull och Bear. Dock, med hänsyn till företrädesemissionen och efterföljande balansräkning, justeras vårt värderingsintervall i termer av värde per aktie.
- Pandemin påverkar
Även om vi närmar oss eftermattningen från den pandemin som hållit världen i ett järngrepp under snart två års tid, så är Covid-19 fortfarande en högst påverkande faktor för samhället och aktörer i stort. För CirChems del så har organisationen varit drabbade av Covid-19 under första kvartalet 2022, vilket har resulterat i försenade testkörningar och rening av inkommande lösningsmedel, vilket i sig har inneburit lägre intäkter. Det gör att vi räknar med att den kommande Q1-rapporten, vilken enligt kalendern ska publiceras den 24 maj, kommer att visa låga intäktsnivåer.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Radar upp avtal efter avtal
CirChem har tecknat viktiga avtal med Stena Recycling och nu senast med ett tillverkande läkemedelsbolag i Sverige. Avtalen är viktiga i den bemärkelse att de utgör ett kvitto på att CirChems affärsmodell är attraktiv. Utöver att följa utvecklingen kring dessa samarbeten är vår blick fortsatt riktad mot den tidigare inlämnade ansökan om ett utökat miljötillstånd i Vargön om att hantera 20 000 ton lösningsmedelsavfall per år, vilket är en förutsättning för att CirChem ska kunna uppvisa en högre tillväxt. Givet ett godkännande estimerar vi att EBITDA-resultatet successivt kan stiga och tills år 2026 uppgå till 30 MSEK. Baserat på en applicerad målmultipel och diskonteringsränta ser vi ett nuvärde per aktie om 20,1 kr i ett Base scenario.
- Fortsatt god kostnadskontroll
Under Q3-21 uppgick CirChems totala rörelsekostnader till -4,8 MSEK (-4,0), vilket procentuellt är en ökning om 20 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (0,8 MSEK) är lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. Bolagets rörelseresultat (EBIT) uppgick till -4,5 MSEK under Q3-21, att jämföra med -3,3 MSEK under årets andra kvartal. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems totala kostnadsbas i nära linje med våra estimat, även om de externa kostnaderna ligger något över våra förväntningar.
- Positivt kassaflöde under kvartalet
Vid utgången av Q3-21 uppgick CirChems kassa till 10,5 MSEK, att jämföra med 10,0 MSEK vid utgången av juni, vilket således innebär att kassaflödet stärktes med 0,5 MSEK. Vi ser positivt på att CirChem kan uppvisa ett positivt kassaflöde, där den primära drivaren är en ökning av balansräkningsposten ”Övriga skulder”, vilken ökat från ca 2,2 MSEK under Q2-21 till 7,8 MSEK under Q3-21 (+5,6 MSEK). Det har således bidragit till att rörelsekapitalet stärkts, vilket totalt uppgick till +6,5 MSEK under årets tredje kvartal. Utöver kassan, vid utgången av september, har även CirChem 10 MSEK i tillgängliga likvida medel från gällande kreditram.
- Avtal om fullskalig testkörning med läkemedelsbolag
CirChem har tecknat ett avtal med ett tillverkande läkemedelsbolag om fullskalig testkörning av ett använt lösningsmedel. När testkörningen genomförts med framgångsrikt resultat har läkemedelsbolaget för avsikt att ingå ett längre samarbete. Likt tidigare avtal med Stena Recycling sänder detta en stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör. Ett längre samarbetsavtal med läkemedelsbolaget ser vi som en potentiell trigger i aktien under år 2022.
- Mindre justeringar i vårt värderingsintervall
CirChem utvecklas i nära linje med våra förväntningar, även om de tänkta intäktsströmmarna tagit längre tid än vad vi tidigare räknat med. Vi gör därmed vissa justeringar i våra prognoser, vilket påverkar vårt värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Avtal med branschledare sänder en stark signal
Under juli antogs The European Green Deal med målbilden att EU ska bli den första klimatneutrala kontinenten tills år 2050. CirChem är fortsatt den enda kommersiella aktören i Norden som kan adressera behovet kring effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen, där ansökan om miljötillstånd tidigare har lämnats in gällande anläggningen i Vargön för att kunna hantera 20 000 ton lösningsmedelavfall per år. Parallellt med att ansökan hanteras pågår projekteringen av utbygganden, samtidigt som CirChem redan bearbetar nya kunder, vilket bl.a. resulterat i att Stena Recycling tecknat ett treårigt avtal med CirChem. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt ett EBITDA-resultat om 30 MSEK, varför vi i samband med Q2-rapporten upprepar vårt nuvärde per aktie om 23,5 kr (23,5) i ett Base scenario.
- Minskade rörelsekostnader
Under Q2-21 uppgick de totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -4,0 MSEK, att jämföra med ca -5,3 MSEK under föregående kvartal (Q1-21). Rent procentuellt är det en minskning med 26 %, vilket vi, med tanke på det läget CirChem befinner sig idag, såklart ser positivt på. I förhållande till intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -3,3 MSEK under Q2-21, att jämföra med -4,6 MSEK under Q1-21. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
- Strategiskt lån stärker kassan
Vid utgången av Q2-21 uppgick CirChems kassa till 10 MSEK, att jämföra med 15,5 MSEK vid utgången av mars. Under Q2-21 uppgick därmed kassaflödet till ca -1,8 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att kassan per den sista juli uppgått till omkring 8 MSEK, skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21. Bolaget har dock under augusti ingått ett kreditavtal om 15 MSEK, bl.a. för att säkerställa fortsatta förberedelser för utbyggnad av anläggningen i Vargön. Med hänsyn till krediten stärks den finansiella positionen och utifrån samma applicerade kapitalförbrukning per månad framgent, skulle CirChem vara finansierade tills Q3-22, allt annat lika.
- Nyckelavtal med ledande återvinningsaktör
Avtalet med Stena Recycling sänder en stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör och kan erbjuda. Det monetära värdet kring avtalet är inte känt, varför det kommer bli intressant att följa utvecklingen under kommande kvartal och vilka intäkter som kan genereras.
- Behåller vårt värderingsintervall
CirChem utvecklas fortsatt i linje med våra förväntningar och i samband med Q2-rapporten har vi endast gjort mindre förändringar i våra estimat. Vi väljer därmed att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Fler kundavtal kan vara nära
Trycket ökar på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen och CirChem, som den enda kommersiella aktören i Norden som kan adressera behovet, har flera pågående och långt gångna kunddialoger med stora internationella bolag. CirChem har även tagit de första kontakterna utanför Sverige och parallellt med ett utökat miljötillstånd i Vargön samt förberedelserna för utbyggnad, ser vi att fler kundavtal kan vara nära. Bolaget har ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt ett EBITDA-resultat om 30 MSEK, vilket ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 23,5 kr i ett Base scenario.
- Uppvisar god kostnadskontroll
Under årets första kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,4 MSEK, att jämföra med ca -4,4 MSEK under föregående kvartal (Q4-20). Rent procentuellt är det en större ökning om 22 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (1 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. I förhållande till Bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,6 MSEK under Q1-21, att jämföra med -4,0 MSEK under fjärde kvartalet 2020. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
- Stabil finansiell position
Vid utgången av Q1-21 uppgick CirChems kassa till ca 15,5 MSEK, att jämföra med 22,1 MSEK vid utgången av december. Under Q1-21 uppgick därmed det totala kassaflödet till ca -2,2 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21, allt annat lika. Om exempelvis hänsyn även tas till en ökad försäljning, vilket vi räknar med att CirChem kan leverera i år, stärker det såklart kassaflödet och således även likviditeten i Bolaget. Detta blir således en viktig faktor att bevaka utvecklingen kring under kommande månader.
- Utökat miljötillstånd kan bli en stark trigger
Utifrån vad vi kan utläsa i Q1-rapporten finns ett flertal tänkbara händelser att se fram emot framöver, t.ex. att den inlämnade ansökan om utökat miljötillstånd i Vargön om att hantera 20 000 ton per år, blir godkänd. Dessutom kan ytterligare kund- och partneravtal komma att ingås, parallellt med en ökad försäljning under resten av året.
- Behåller vårt värderingsintervall
CirChem utvecklas i linje med våra förväntningar och i samband med Q1-rapporten har vi valt att lämna våra prognoser oförändrade. Vi väljer därmed att behålla vårt tidigare värderingsintervall i samtliga tre scenarion Base-, Bull- och Bear.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
En flygande start sedan noteringen
EU-regleringar ökar trycket på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen och idag är CirChem den enda aktören i Norden som kan adressera behovet. Under 2021 ligger fokus på fortsatta kunddialoger, att etablera kundavtal, söka tillstånd för utökat miljötillstånd i Vargön samt fortsätta förberedelserna för utbygganden av anläggningen. Som ensam aktör finns ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt att omsättningen har stigit till ca 219 MSEK, vilket med ett EBITDA-resultat om 30 MSEK ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 23,5 kr i ett Base scenario år 2021.
- Vidhåller målsättningen för när break-even kan nås
Under Q4-20 var som väntat försäljningen låg och rörelseresultat negativt (-4,0 MSEK). I samband med rapporten upprepar dock CirChem sin tidigare kommunicerade målsättning att vinna tillräckligt med kontrakt för att nå break-even på månadsbasis under Q1-21. Givet de pågående kunddialogerna kan det vara möjligt, samtidigt som vi, och Bolaget, flaggar för en risk att pandemin kan ge upphov till vissa förseningar.
- Framgångsrikt genomfört pilotprojekt
Under fjärde kvartalet har CirChem genomfört ett pilotprojekt i full skala med en större internationell kund. Projektet avslutades under januari och Bolaget har meddelat att de preliminära resultaten från utvärderingen är positiva. Resultaten utvärderas nu ytterligare och diskussionen om ett långsiktigt samarbete pågår, där ett avtal skulle kunna utgöra en bra värdedrivare i aktien.
- Regeringens handlingsplan och utökat tillstånd
Under januari meddelade Regeringen sin handlingsplan med åtgärder för en cirkulär omställning av Sverige, med bl.a. krav på kvotplikt för återvunnen råvara. Det innebär att CirChems erbjudande och lösning blir än mer betydelsefullt för industrin eftersom industrin kan uppfylla en kvotplikt för återvunna lösningsmedel med Bolagets miljöteknik. Baserat på nuvarande kunddialoger och rådande marknadstrend, kommer CirChem att ansöka om tillstånd för att utöka kapaciteten i anläggningen i Vargön.
- En Cleantech-investering för framtiden
CirChems adresserbara marknad kan delas in i underkategorier, där t.ex. den globala marknaden för industriell alkohol uppskattats varit värderad till ca 180 mdUSD år 2020 och uppvisa en genomsnittlig årlig tillväxt om närmare 10 % mellan åren 2017-2022. Med cirkulära flöden och slutna kretslopp kan CirChem minska klimatpåverkande utsläpp i tillverkningsprocesser och användningen av fossila naturresurser, vilket ger miljö-besparingar och skapar värde för generationer.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Cirkulär kemi som gör skillnad
Med sin återvinningsteknik kan CirChems anläggning bespara miljön upp till 150 000 ton Co2-utsläpp/år, motsvarande 30 % av det svenska inrikesflygets totala koldioxidutsläpp. EU-regleringar ökar trycket på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedels-branschen och idag är CirChem den enda aktören i Norden som kan adressera behovet. En första anläggning är redan på plats och vid rätt produktmix och stigande volym möjliggör affärsmodellen höga vinstmarginaler. Som ensam aktör finns ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi att omsättningen har stigit till ca 219 MSEK, vilket med ett EBITDA-resultat om 32 MSEK ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 12 kr i ett Base scenario år 2021.
- En Cleantech-investering för framtiden
CirChems adresserbara marknad kan delas in i underkategorier, där t.ex. den globala marknaden för industriell alkohol förväntas värderas till ca 180 mdUSD år 2020 och uppvisa en genomsnittlig årlig tillväxt om närmare 10 % mellan åren 2017-2022. Med cirkulära flöden och slutna kretslopp kan CirChem minska klimatpåverkande utsläpp i tillverkningsprocesser och användningen av fossila naturresurser, vilket ger miljöbesparingar och skapar värde både nu och för framtida generationer. CirChem har påbörjat en ansökan om ett utökat tillstånd för en återvinningsvolym om 20 000 ton/år, från dagens
2 500 ton/år, där ett tänkbart godkännande under Q2-21 kan utgöra en värdedrivare i aktien på kort sikt.
- Skalbar affärsmodell och regleringar på sin sida
Miljöregleringar från EU ökar kraven på att återvinningsteknik måste användas inom kemibranschen, om sådan teknik finns tillgänglig, där myndigheternas utgivande av dispenser till industrin förväntas avta under perioden 2021-2026. CirChem har en etablerad anläggning i kommersiell drift och i och med att anläggningarna är standardiserade kan de konstrueras med låga investeringar och bibehållen kvalitet, där en ny anläggning beräknas ha en återbetalningstid på ca 2-3 år vid full beläggningsgrad. Det ger upphov till en hög skalbarhet vilket möjliggör starka rörelsemarginaler över tid.
- Kundavtal som ger mer förutsägbara kassaflöden
CirChem adresserar konservativa branscher med starka kassaflöden och höga barriärer mot konkurrenter, där Bolaget redan har etablerade kontakter med de större potentiella kunderna i Sverige. Eftersom beslutsprocesserna är relativt långa, uppstår en form av inlåsningseffekt då kunder i kemi- och läkemedels-branschen osannolikt byter leverantör om de är nöjda med kvaliteten. Det bidrar således till en ökad säkerhet i CirChems verksamhet och mer förutsägbara kassaflöden.
7
Värdedrivare
2
Historisk lönsamhet
6
Ledning & Styrelse
4
Riskprofil
Samtliga analyser av bolag från och med år 2020 betygssätts utifrån ett nytt betygssystem - Värdedrivare, Historisk Lönsamhet och Ledning & Styrelse sträcker sig från 1 till 10, där 10 är högsta betyg. Riskprofil sträcker sig från 1 till 10, där 10 är att anse som högst risk. Aktieanalyser av bolag publicerade innan 2020 har betygssatts utifrån en annan modell.
Analytikerkommentarer
Kommentar på CirChems Q1-22
2022-05-24
CirChem publicerade idag den 24 maj sin delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Åter på banan samt ytterligare ett nyckelavtal tecknat
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets första kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,9 MSEK, att jämföra med ca -5,6 MSEK under föregående kvartal (Q4-21). Det blir således tydligt att CirChem har utvecklats med en god kostnadskontroll även under årets inledande månader. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,7 MSEK under Q1-22, att jämföra med -4,5 MSEK under fjärde kvartalet 2021. Sett till vår helårsprognos för 2022 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q1-22 uppgick CirChems kassa till 7,7 MSEK, att jämföra med 14,6 MSEK vid utgången av december. Under årets första kvartal uppgick bolagets operativa kapitalförbrukning (före finansieringsverksamheten) till totalt -27 MSEK, motsvarande -9 MSEK/månad. Detta är en betydligt högre burn rate än vad CirChem tidigare uppvisat, vilket kan hänföras till bolagets ”Övriga fordringar”, vilka är en del av omsättningstillgångarna i balansräkningen. Denna post har ökat från 0,7 MSEK under Q4-21 till 22,1 MSEK vid utgången av Q1-22, vilket får en effekt i form av en negativ påverkan på rörelsekapitalet. Förklaringen till detta tolkar vi som, baserat på vad som framgår dels i CirChems kassaflöde, dels vad som nämns i rapporten, beror på att själva likviden från den tidigare företrädesemissionen bokförts först under april månad. Det är därmed vad som rent ”tekniskt” har orsakat den högre kapitalförbrukningen under Q1-22. Dock, eftersom detta tillfaller som likvida medel under april kommer det att synas som en positiv post i CirChems kassaflöde under Q2-22, varför bolagets finansiella position faktiskt är starkare idag än vad som framgår per balansdatumet i Q1-rapporten (den 31 mars).
Åter på banan samt ytterligare ett nyckelavtal tecknat
I vår analys från i början av april skrev vi att även om vi närmar oss eftermattningen från den pandemin som hållit världen i ett grepp i över två års tid, så är Covid-19 fortfarande en högst påverkande faktor för samhället och aktörer i stort. För CirChems del så har organisationen varit drabbade av Covid-19 under första kvartalet 2022, vilket har resulterat i försenade testkörningar och rening av inkommande lösningsmedel, vilket i sig har inneburit lägre intäkter. Det föranledde oss till att räkna med att Q1-rapporten skulle visa låga intäktsnivåer. Med rapporten presenterad kan vi konstatera att så också blev fallet, vilket därmed var i linje med våra estimat. Det positiva är dock att CirChem därefter har tagit igen de förseningar som uppstått och dessutom, under förra veckan den 17 maj, meddelade CirChem att de tecknat ett treårigt avtal med Swed Handling, en av Sveriges ledande kemikaliedistributörer. Avtalet innefattar leverans av återvunnen aceton där Swed Handling köper in den återvunna acetonen från CirChem och säljer det vidare till industrikunder. Detta är således ytterligare ett viktigt referensavtal för CirChem, vilket sänder en bra signal till industrin om det kundvärde CirChem kan erbjuda.
Vad gäller ansökan om utökat miljötillstånd till 20 000 ton per år har CirChem fått beskedet att huvudförhandling äger rum hos mark- och miljödomstolen den 9 juni. Därefter kommer det dröja ytterligare en tid innan beskedet kommer. Att CirChem skulle få ett tillstånd på plats innebär att det blir enklare att förhandla och skriva kontrakt med kunder för volymer som överstiger dagens kapacitet. Vi ser således fortsatt att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare, och att detta kan komma att ske innan årets slut.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q4-rapport
2022-04-01
CirChem publicerade igår den 31 mars 2021 sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2021. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Finansiell position och burn rate
- Intresset för CirChems lösningar ökar
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under fjärde kvartalet 2021 uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till -5,6 MSEK, att jämföra med -4,8 MSEK under det föregående kvartalet (Q3-21). Rent procentuellt är det en ökning om 17 %. I vår senaste analys hade vi räknat med att bolagets rörelsekostnader skulle uppgå till omkring -5 MSEK, vilket således var något i underkant jämfört med det faktiska utfallet. Den huvudsakliga förklaringen är att CirChem under fjärde kvartalet 2021 hade högre externa kostnader än vad vi estimerat. Även om bolagets kostnadsbas var högre än vi räknat med drar vi inga större växlar från nivån om -5,6 MSEK, vilket jämfört med då t.ex. Q3-21 endast motsvarar en ökning om 0,8 MSEK i absoluta tal.
Finansiell position och burn rate
Vid utgången av Q4-21 uppgick CirChems kassa till 14,6 MSEK, att jämföra med 10,5 MSEK vid utgången av september, där den huvudsakliga förklaringen till ökningen är en ökning av bolagets rörelseskulder, som ett resultat av att CirChem nyttjat den tidigare upptagna kreditramen om totalt 15 MSEK. Justerat för detta så uppgick bolagets kapitalförbrukning (burn rate) till ca -2 MSEK/månad under det fjärde kvartalet 2021, vilket är i nära linje med tidigare kvartal. Efter utgången av Q4-21, närmare bestämt under februari 2022, tillfördes CirChem ca 24,8 MSEK före emissionskostnader via den tidigare annonserade företrädesemissionen. Utifrån vad som framgår i prospektet uppgick emissionskostnaderna till -4,5 MSEK, vilket således skulle innebära att CirChem tillfördes en nettolikvid om 20,3 MSEK. Med hänsyn till detta, och ett antagande om att bolagets kapitalförbrukning under Q1-22 varit i linje med Q4-21, d.v.s. -2 MSEK/månad, uppskattar vi att CirChems kassa uppgår till omkring 28-29 MSEK per den sista mars 2022. Med tanke på att nämnd kreditram om 15 MSEK är tänkt att återbetalas genom inlösen av TO1 under september 2022, vilka ställdes ut i samband med företrädesemissionen, bör den estimerade kassan om 28-29 MSEK primärt kunna öronmärkas för fortsatt utveckling av CirChems kärnverksamhet. Vi ser således att bolaget vilar på en stark finansiell ställning vilket möjliggör den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön, vilket i sin tur kommer leda till att CirChem kan ta emot större volymer från kunder.
Geopolitisk oro påvisar värdet i CirChems erbjudande
Efter att konflikten eskalerat i Ukraina har det blivit tydligt att allt fler industrier och aktörer letar efter sätt att minska sitt beroende av insatsvaror från vad som kan anses vara ”riskfyllda” regioner. På sikt ser vi att detta kan komma att gynna en aktör som CirChem, även om det på kort sikt kan resultera i viss osäkerhet vad gäller tillgång till, och priserna på, material som behövs för den planerade utbyggnaden av anläggningen i Vargön.
Pandemin är en fortsatt påverkande faktor
Även om vi närmar oss eftermattningen från den pandemin som hållit världen i ett järngrepp under snart två års tid, så är Covid-19 fortfarande en högst påverkande faktor för samhället och aktörer i stort. För CirChems del så har organisationen varit drabbade av Covid-19 under första kvartalet 2022, vilket har resulterat i försenade testkörningar och rening av inkommande lösningsmedel, vilket i sig har inneburit lägre intäkter. Det gör att vi räknar med att den kommande Q1-rapporten, vilken enligt kalendern ska publiceras den 24 maj, kommer att visa låga intäktsnivåer.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q3-rapport
2021-11-19
CirChem publicerade idag den 19 november bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal. Följande är några punkter som vi valt att titta närmare på i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Nytt avtal om fullskalig testkörning med ett läkemedelsbolag
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets tredje kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -4,8 MSEK, att jämföra med ca -4,0 MSEK under föregående kvartal (Q2-21). Rent procentuellt är det en ökning om 20 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (0,8 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. Ökningen i övriga externa kostnader kan exempelvis tänkas härledas till uppstartskostnader gällande det tidigare kommunicerade treåriga avtalet med Stena Recycling för rening av ett löpande insamlat lösningsmedel. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,5 MSEK under Q3-21, att jämföra med -3,3 MSEK under årets andra kvartal. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas på rörelsenivå i nära linje med våra estimat, även om bolagets externa kostnader ligger något över våra förväntningar i ett Base scenario.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q3-21 uppgick CirChems kassa till 10,5 MSEK, att jämföra med 10,0 MSEK vid utgången av juni. Under årets tredje kvartal stärktes därmed det totala kassaflödet med ca 166 tSEK/månad. Vi ser positivt på att CirChem kan uppvisa ett positivt kassaflöde under kvartalet, där den primära drivaren är en ökning av bolagets balansräkningspost ”Övriga skulder”, vilken ökat från ca 2,2 MSEK under Q2-21 till 7,8 MSEK under Q3-21 (+5,6 MSEK). Det har således bidragit till att rörelsekapitalet stärkts, vilket totalt uppgick till +6,5 MSEK under årets tredje kvartal. Utöver kassan, vid utgången av september 2021, har även CirChem 10 MSEK i tillgängliga likvida medel från gällande kreditram.
Nytt avtal om fullskalig testkörning med ett läkemedelsbolag
Den 11 november 2021 blev det känt att CirChem tecknat ett avtal med ett tillverkande läkemedelsbolag om fullskalig testkörning av ett använt lösningsmedel. När testkörningen genomförts med framgångsrikt resultat har läkemedelsbolaget för avsikt att ingå ett längre samarbete om cirkulär återvinning av lösningsmedlet.
”Avtalet med ytterligare en aktör enbart tre månader efter det treåriga avtalet med Stena Recycling sänder en minst sagt stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör och kan erbjuda med sin lösning. Det ingångna avtalet ser vi som en potentiell trigger i aktien under 2022, samt är ett bra exempel för ytterligare tillkomna avtal och orders. Det kommer bli minst sagt intressant att följa utvecklingen under kommande kvartal, dels vad gäller testkörningen med läkemedelsbolaget, dels vilka framtida monetära effekter som kan genereras för CirChem via det tidigare avtalet med Stena Recycling”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av Circhem.
Kommentar på CirChems Q2-rapport
2021-08-18
CirChem publicerade igår den 17 augusti 2021 sin delårsrapport för årets andra kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Nyckelavtal med välrenommerad aktör
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets andra kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -4,0 MSEK, att jämföra med ca -5,3 MSEK under föregående kvartal (Q1-21). Rent procentuellt är det en minskning med hela 26 %, vilket vi, med tanke på det läget CirChem befinner sig idag, såklart ser positivt på. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -3,3 MSEK under Q2-21, att jämföra med -4,6 MSEK under första kvartalet 2021. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas därmed CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q2-21 uppgick CirChems kassa till 10,0 MSEK, att jämföra med 15,5 MSEK vid utgången av mars. Under årets andra kvartal uppgick därmed det totala kassaflödet till ca -1,8 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att bolagets kassa per den sista juli uppgått till omkring 8 MSEK, skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21, allt annat lika. Bolaget har dock under augusti ingått ett kreditavtal om 15 MSEK, bl.a. för att säkerställa fortsatta förberedelser för utbyggnad av anläggningen i Vargön. Med hänsyn till krediten stärks den finansiella positionen och utifrån samma applicerade kapitalförbrukning per månad framgent, skulle CirChem vara finansierade tills Q3-22. Med det nyligen upptagna lånet anser vi att den finansiella risken i CirChem har minskat på kort sikt. Dessutom, med en potentiellt ökad försäljning, vilket vi räknar med att CirChem kan visa i år, stärks kassaflödet ytterligare och således även likviditeten i bolaget.
Nyckelavtal med välrenommerad aktör
Den 9 augusti 2021 blev det känt att CirChem tecknat ett treårigt avtal med Stena Recycling för rening av insamlat lösningsmedel, något som fick aktien att lyfta rejält.
”Avtalet med Stena Recycling sänder en minst sagt stark signal till industrin såväl som till investerare om det teknik- och miljövärde CirChem möjliggör och kan erbjuda med sin lösning. Att aktien steg som högst 36 % på nyheten anser vi är motiverat, samtidigt som vi kunnat se, utifrån vår tolkning, en del kortsiktiga vinsthemtagningar därefter. Det monetära värdet kring avtalet är inte känt, varför det kommer bli intressant att följa utvecklingen under kommande kvartal och vilka intäkter som det kan generera för CirChem”, säger ansvarig analytiker på Analyst Group.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Kommentar på CirChems Q1-rapport
2021-05-19
CirChem publicerade igår den 18 maj 2021 sin delårsrapport för årets första kvartal. Följande är några punkter som vi valt att belysa i samband med rapporten:
- Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
- Kassaflöde och burn rate
- Vad som kan ligga i korten kommande kvartal
Hur bolagets kostnadsbas utvecklats
Under årets första kvartal uppgick CirChems totala rörelsekostnader, inklusive kostnad sålda varor (KSV), till ca -5,4 MSEK, att jämföra med ca -4,4 MSEK under föregående kvartal (Q4-20). Rent procentuellt är det en större ökning om 22 %, samtidigt som det i termer av absoluta tal (1 MSEK) fortfarande är relativt lågt, varför vi inte drar några stora växlar kring detta. I förhållande till bolagets intäkter och bokfört aktiverat arbete, uppgick rörelseresultatet (EBIT) till -4,6 MSEK under Q1-21, att jämföra med -4,0 MSEK under fjärde kvartalet 2020. Sett till vår helårsprognos för 2021 utvecklas CirChems kostnadsbas i linje med våra estimat.
Kassaflöde och burn rate
Vid utgången av Q1-21 uppgick CirChems kassa till ca 15,5 MSEK, att jämföra med 22,1 MSEK vid utgången av december. Under årets första kvartal uppgick därmed det totala kassaflödet till ca -2,2 MSEK/månad. Givet en liknande kapitalförbrukning under kommande månader, och vårt estimat om att bolagets kassa per den sista april uppgått till omkring 13,3 MSEK, skulle CirChem vara finansierade tills Q4-21, allt annat lika. Om exempelvis hänsyn även tas till en ökad försäljning, vilket vi räknar med att CirChem kan leverera i år, stärker det såklart kassaflödet och således även likviditeten i bolaget. Detta blir således en viktig faktor att bevaka utvecklingen kring under kommande månader.
Vad som kan ligga i korten framgent
Utifrån vad vi kan utläsa i rapporten ser vi att följande skulle kunna ligga i korten framöver:
- Att den inlämnade ansökan om utökat miljötillstånd i Vargön, gällande en utökning från nuvarande 2 500 ton per år till 20 000 ton per år, blir godkänd.
- Fler signerade kund- och partneravtal med företag.
- Ökad försäljning under resten av årets månader.
- Med en ökad försäljning kan även bolaget närma sig break-even, vilket i sig borde utgöra en bra värdedrivare.
I samband med gårdagens rapport har vi varit i kontakt med VD Christina Hillforth för att ställa ett par korta frågor.
Första kvartalet är avklarat och vi befinner oss nu i andra halvan av Q2. Så här långt, vad är du mest respektive minst nöjd med under 2021?
Vi kan konstatera att pandemin har påverkat oss på så sätt att kundernas beslutsprocesser drar ut på tiden. Samtidigt är det många saker som jag är nöjd med och som ligger till grund för att se ljust på framtiden.
Det handlar om att vi har flera aktiva kunddialoger med såväl mindre som större internationella bolag. Särskilt roligt var det att vi nyligen nådde en överenskommelse med Mackmyra Svensk Whisky AB om att ta emot en överskottsvolym från dem. Det visar att CirChem även kan ta emot engångsvolymer från industrin. Härtill har alla de produktprover som vi skickat till industrin liksom till återförsäljare av konsumentprodukter tagits emot positivt.
De första kontakterna med potentiella kunder i Nordeuropa har tagits under kvartalet och även de har resulterat i ett positivt gensvar, vilket är väldigt spännande.
Vi har också blivit registrerade på ECHAs Artikel 95 lista, som producenter av desinfektionsmedel. Under kvartalet har vi även färdigställt och lämnat in vår tillståndsansökan om utökat miljötillstånd för omhändertagande av 20 000 ton lösningsmedel per år. Ansökan är nu under behandling hos mark- och miljödomstolen.
Sammanfattningsvis är det hög aktivitetsnivå hos oss på CirChem och det känns mycket bra att vi har ett professionellt och engagerat team på plats.
I rapporten skriver ni att de första volymerna av CirChems desinfektionsmedel och spolarvätska har presenterats för bl.a. stora detaljhandelskedjor och mottagandet har varit mycket positivt. Kan du utveckla lite mer kring vad dessa parter uppskattar med er produkt?
Det är framförallt den höga kvaliteten som de uppskattar. Hög kvalitet är ett krav för att få kundernas förtroende. Dessutom tilltalas kunderna av den klimatnytta som våra produkter skapar. Klimatfrågan är viktig för de flesta kunder som vi är i kontakt med.
I avvaktan på att mark- och miljödomstolen behandlar ansökan pågår projektering för utbyggnaden av er anläggning. Hur kan en tänkbar tidsplan se ut avseende när ansökan kan vara godkänd?
Vi kommunicerade i prospektet att det tar 12–18 månader att få utökat miljötillstånd. Under tiden pågår vår planering för utbyggnaden av anläggningen i Vargön.
Vi förstår att ni har tagit de första kontakterna med potentiella kunder och myndigheter i länder i Nordeuropa, där gensvaret varit lovande. Gällande just kunderna, kan du berätta vad för typ av kunder det är ni pratar med, t.ex. i termer av storlek, bransch, geografisk position osv.?
Det gäller samma typ av kunder som i Sverige, det vill säga alla industrier där lösningsmedel används. Det är i många branscher, men framför allt så klart inom kemi- och läkemedelsbranscherna. Det är lovande att CirChems klimatsmarta affärsmodell väcker intresse också utanför Sverige.
Hur vi ser på CirChem som investering
EU-regleringar ökar trycket på effektivare återvinning inom kemi- och läkemedelsbranschen och idag är CirChem den enda aktören i Norden som kan adressera behovet med en kommersiell anläggning. Under 2021 ligger fokus på fortsatta kunddialoger, att etablera kundavtal, få tillstånd på plats för utökat miljötillstånd i Vargön samt fortsätta med arbetet kring utbygganden av anläggningen. Som ensam aktör finns ett First Mover Advantage, vilket med hänsyn till branschens inträdesbarriärer och inlåsningseffekter för slutkunder, kan bibehållas och skapa utrymme för en större marknadsandel. Tills år 2026 estimerar vi fortsatt att omsättningen har stigit till ca 219 MSEK, vilket med ett EBITDA-resultat om 30 MSEK ligger till grund för ett nuvärde per aktie om 23,5 kr i ett Base scenario år 2021.
Vi kommer att återkomma med en uppdaterad aktieanalys av CirChem.
Feb
Intervju med CirChems VD Christina Hillforth
Aug
Intervju med CirChems VD Christina Hillforth
Feb
Intervju med CirChems VD Christina Hillforth
Aktiekurs
2.63
Värderingsintervall
2022-05-31
Bear
3,3 SEKBase
12,8 SEKBull
18,2 SEKUtveckling
Huvudägare
2021-12-31
Kommentar på CirChems beviljade tillstånd
2022-07-01
CirChem har meddelat att Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har beviljat bolaget tillstånd för utökning av kapaciteten i Vargön från nuvarande 2 500 ton per år till 20 000 ton per år. Aktien reagerade med att stiga 14 % i öppningshandeln under torsdagen.
I pressmeddelandet framgår informationen att beslutet om tillståndet ska vinna laga kraft om tre veckor. Så här skrev vi bland annat i vår senaste analys från den 31 maj:
”Vad gäller ansökan om utökat miljötillstånd till 20 000 ton per år har CirChem fått beskedet att huvudförhandling äger rum hos Mark- och miljödomstolen den 9 juni. Därefter kommer det dröja ytterligare en tid innan beskedet kommer. Att CirChem skulle få ett tillstånd på plats innebär att det blir enklare att förhandla och skriva kontrakt med kunder för volymer som överstiger dagens kapacitet. Vi ser således fortsatt att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare, och att detta kan komma att ske innan årets slut.”
Under torsdagen den 30 juni hade aktien som högst handlats upp 31 % från föregående dags stängning, vilket således är i linje med vår tidigare tes om att ett tillstånd skulle utgöra en stark värdedrivare. Att dessutom tillståndet förväntas vinna laga kraft inom tre veckor skulle innebära att CirChem når denna minst sagt viktiga milstolpe i ett tidigare skede än vad vi räknat med. Med hänsyn till detta anser vi fortsatt att det finns mer att hämta i aktien, vilken för tillfället är nedpressad, där vi tidigare har kommunicerat ett Base scenario om 12,8 kr per aktie. Att aktien tappat mark anser vi primärt beror på en turbulent omvärld, eftersom CirChem rent verksamhetsmässigt fortsätter att ta steg framåt. Det beviljade tillståndet från Mark- och miljödomstolen är bara ytterligare ett tydligt tecken på detta.